Százakat ejtett át a thaiföldi utazásokkal csaló magyar férfi

Vágólapra másolva!
Turisták százainak pénzét csalta ki thaiföldi nyaralás ígéretével egy 28 éves magyar férfi, akit a múlt héten fogtak el - írja egy phuketi újság. A lap szerint a gyanúsított - aki még interjúkat is adott Thaiföldön - valóságos komputerzseni, aki egyetlen laptopról bonyolította az online foglalások rendszerét, amellyel még a thai turisztikai hivatalt és egy jachtkirándulásokat szervező thaiföldi céget is sikerült átvernie. A magyar rendőrség nem hallott az ügyről.
Vágólapra másolva!

Magyar komputerzseninek, Európa egyik legprofibb számítógépes szakemberének nevezi egy thaiföldi lap azt a 28 éves magyar férfit, akit egy thai üdülőparadicsomba készülő turisták átverésével gyanúsítanak. A Phuketwan.com című lap szerint a férfi, H. Zoltán több százezer eurós kárt okozott egy online csalással.

A thaiföldi hatóságok sajtótájékoztatót tartottak az ügyről, és a lap által "keresőmotor-optimalizációs szakembernek" nevezett férfiról azt mondták, thaiföldi utazások ígéretével csalt, és az egész bűncselekmény-sorozatot egyetlen laptopról, a szobájából irányította. A 28 éves gyanúsítottat a phuketi Bevándorlási Rendőrség tartja fogva.

H. Zoltán ellen 2009 októbere óta nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, és október 28-án fogták el a turistaparadicsomnak számító thaiföldi sziget Chalong nevű településén. Az útlevele május 20-án lejárt, így a hatóságok túltartózkodás miatt őrizetbe vették, és gyorsan tudtak intézkedni arról, hogy elhagyja az országot.

A letartóztatása után derült ki, hogy nemzetközi körözés alatt áll - írja a lap. A magyar hatóságok azzal gyanúsítják, hogy a férfi - aki korábban díjat nyert a számítógépes szakma egyik rangos versenyén - magyar, spanyol és ausztrál turistákat vert át, akik nemlétező phuketi üdülésekre fizettek be online - írja a Phuketwan.com. A turisták 360 eurót (mintegy százezer forintot) fizettek abban a hitben, hogy hétnapos nyaraláson vehetnek részt Phuket vagy Phang Nga tengerpartjain. Az ár elvileg tartalmazta az utazást, a szállást és a legtöbb költséget. Amikor a turisták arról érdeklődtek, hogyan lehet ilyen alacsony az utazások ára, H. azt válaszolta, a zavaros thaiföldi politikai helyzet miatt megfogyatkoztak a turisták, márpedig az országnak szüksége van rájuk.

Forrás: [origo]
Phuketre csábította a turistákat a magyar férfi a hatóságok szerint

A phuketi lapoknak a sajtótájékoztatón H. Zoltán - akiről még fotókat is közöl a Phuketwan.com - még interjút is adott: minden vádat tagadott. Azt mondta, megélhetése keresőoptimalizálással kapcsolatos munkákból származott.

Egy thaiföldi rendőrtiszt, Eakkapot Phangnga főhadnagy viszont azt mondta, H. még a thaiföldi turisztikai hivatal különböző kirendeltségeit is meg tudta győzni arról, hogy az általa ajánlott utazási csomagokat elismerjék és támogassák. A tevékenysége nyomán mintegy száz magyar, ötven spanyol és megbecsülhetetlen számú ausztrál turista vesztette el az összes befizetett pénzét - tette hozzá.

A phuketi bevándorlási hatóság főfelügyelője, Panuwat Ruamrak tábornok pedig azt mondta, H. egyedül dolgozott: az egész rendeszert egy laptopról, a hálószobájából működtette. A férfi, aki hetvenéves apjával és édesanyjával élt Phuket szigetén, a csalások során thai vállalkozásokat is átvert. "Három utazási társaság - egy szálláshely, egy búvárutakat szervező cég és egy jachtkirándulásokat szervező vállalkozás - is áldozatul esett. Számukra mintegy 500 ezer bahtot (körülbelül 3,2 millió forintot) sikerült visszaszerezni" - fogalmazott a tábornok.

A Phuketwan.com szerint a férfit Thaiföld kiadta, és szerdán útnak indították Európába. Az ORFK az [origo] megkeresésére azonban azt közölte, a magyar rendőrség Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjához eddig nem érkezett megkeresés a magyar férfival kapcsolatban, és nem tudnak az ügyről.