Kényszerleszállást hajtott végre a világ legnagyobb repülőgépe

kényszerleszállást hajtott végre a Qantas légitársaság Airbus A380 típusú reülője
Vágólapra másolva!
Kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító repülőgép Szingapúrban motorhiba miatt. Az utasok közül senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Kényszerleszállást hajtott végre a Qantas ausztrál légitársaság egyik utasszállító repülőgépe csütörtökön a szingapúri repülőtéren. A légitársaság szóvivője szerint a pilóta motorhiba miatt az egyik hajtómű leállítására kényszerült. Az Airbus A380-as típusú repülőgépe Londonból tartott Szingapúr érintésével Sydney-be, a motorhibát a Szingapúrból való felszállás után észlelték.

"Jelentős motorhiba történt" - mondta Alan Joyce, a cég egyik vezetője a BBC szerint. Joyce azt is hozzátette, hogy a légitársaság komolyan veszi a biztonsági előírásait és nem kockáztatja az utasok testi épségét. "Elővigyázatosságból felfüggesztjük az A380-as gépek repüléseit, amíg meg nem állapítjuk, hogy mi okozta a hibát"- mondta Joyce.

Az ausztrál külügyminisztérium szerint senki sem sérült meg. A gépen 433 utas és 26 fős személyzet utazott. Repülőtéri források szerint leszálláskor a gép alsó részéből füstfelhő tört ki. Korábban olyan hírek is terjedtek, hogy az Airbus lezuhant, de ezek tévesnek bizonyultak.

Forrás: AFP

A sérült repülégép a szingapúri repülőtéren

"Hallottuk a zajt, kinéztem és tüzet láttam" - mondta az AFP hírügynökségnek telefonon az egyik utas, Ulf Waschbusch miután leszállt a gépről. Waschbusch szerint a pilóta két órán keresztül engedte ki az üzemanyagot a gépből, ezzel készülve a kényszerleszállásra. Szemtanúk azt állították az AFP-nek, hogy hallottak egy robbanást, amikor a gép átrepült az indonéz Batam sziget fölött. "Fémszilánkok hullottak le az égből" - mondta egy szemtanú. A BBC szerint szakértők azt mondták, hogy a roncsok a gép burkolatának darabjai, de ezt a légitársaság nem erősítette meg.

Az Airbus A380-as a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, amely több mint 500 utas szállítására képes. Az első kereskedelmi repülése is a Szingapúr-Sydney útvonalon történt 2007-ben. A BBC szerint a kényszerleszállás aggasztó fejleményekkel járhat a légitársaság számára, amely büszke a példásan biztonságos repülési szabályaira. A társaság komoly üzleti sikereket könyvelhetett el az Esőember című film bemutatóját követően, amelyben az autista főhős kizárólag a Qantas járatára volt hajlandó felszállni, mert egyedül azt gondolta biztonságosnak.