A rendőrök szerint elfogták a svéd lézerember kísértetét

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezték Svédországban azt a férfit, aki az elmúlt egy évben a gyanú szerint puskával lőtt le több bevándorlót Malmőben. A rasszista támadót külön nyomozócsoport kereste, mert ügye kísértetiesen hasonlított az 1990-esévekben gyilkoló "lézerember" támadásaira. A férfinek két fegyver tartására is volt engedélye, de tagadja az ellene felhozott vádakat. A rendőrség szerint az ügy még "távolról sincs lezárva".
Vágólapra másolva!

Elfogta a svéd rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint sorozatos támadásokat követett el bevándorlók ellen az elmúlt évben a svédországi Malmö városában. A hatóságok vasárnap jelentették be, hogy előzetes letartóztatásba helyezték 38 éves férfit, akit szombaton vettek őrizetbe, és gyilkossággal, valamint több gyilkossági kísérlettel gyanúsítanak.

A férfi a rendőrök szerint tavaly október óta több mint egy tucatszor lőtt rá bevándorlókra a dél-svédországi Malmőben. A támadásokban egy ember meghalt, nyolcan megsebesültek, a támadássorozat miatt a svéd rendőrség 50 fős külön egységet állított fel az ügyek kivizsgálására (a támadássorozatról itt részletesen is olvashat).

Az ügyön dolgozott egy legendás nyomozó, Eiler Augustsson is, aki az 1990-es évek elején egy hasonló, bevándorlókra vadászó fegyeres, az úgynevezett lasermannen (lézerember) ügyét is felgöngyölítette. Az a férfi lézeres célzóberendezéssel lőtt rá 11 emberre, és 1994-ben életfogytiglanra ítélték. Mivel a mostani támadások kísértetiesen hasonlítottak az akkori módszerekhez, ez elmúlt hónapokban Malmőben szinte pánik terjedt a támadó miatt.

Két fegyver

A svéd rendőrség közleménye szerint a férfit "a mostani malmői lövöldözésekkel kapcsolatban gyanúsítják" - írja a The Local című angol nyelvű svéd lap. Az újság szerint a rendőrség vasárnap délután 1-kor tartottak sajtótájékoztatót az ügyben, amelyen elhangzott, hogy a gyanúsítottnak két fegyver viselésére is volt engedélye, a fegyvereket pedig a rendőrség megtalálta a férfi otthonában. A férfiről még annyit árultak el, hogy "svéd háttere van", arról azonban nem beszéltek, hogy mi lehetett az indítéka. A nyomozók most a kihallgatásra koncentrálnak, mert - mint a rendőrség szóvivője fogalmazott - az ügy még távolról sincs megoldva, "a nyomozás csak most kezdődött".

Börje Sjöholm, a rendőrség szóvivője az ügyről tartott sajttájékoztatón azt mondta, hogy hagyományos rendőri munka vezetett a gyanúsítotthoz, de a nyomozás során kaptak állampolgári bejelentéseket is. Az őrizetbe vett férfi ugyanakkor minden vádat tagadott - közölte Solveig Wollstad főügyész. Az ügyész szerint a gyanúsított kihallgatása után döntöttek arról, hogy előzetesbe helyezik, és kedden délig születhet döntés arról, hogy őrizetben tartják-e, vagy elengedik. Wollstad hozzátette: a rendőrök több olyan nyomot is találtak, amely erősíti a gyanút a férfi ellen.

A TT svéd hírügynökségnek egy szemtanú azt mondta, hogy a férfi letartóztatására indított akció szombat reggel 6.30-kor kezdődött. "Sok rendőrt láttam sisakokban, pajzsokkal ólálkodni; nagyon diszkrétek voltak" - mondta a szemtanú, aki szerint az akció gond nélkül zajlott. A rendőrök az akció után több táskát és papírdobozt is elvittek a férfi otthonából, Malmö központjában.