Hatalmas csalás a megfigyelők szerint a mianmari választás

Vágólapra másolva!
Az USA, Ausztrália és az EU is bírálta a vasárnapi mianmari választásokat. A délkelet-ázsiai országban 20 év diktatúra után tartottak választást, amit a legnagyobb ellenzéki párt bojkottált, független megfigyelők pedig megfélemlítésről és szavazatvásárlásról számoltak be. A voksok többségére az előzetes eredmények szerint a katonai rezsimhez kötődő pártok számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Sem szabad, sem tisztességes nem volt a mianmari választás - közölt az USA és Ausztrália közös nyilatkozatban. Barack Obama amerikai elnök szerint a szavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak, és az EU tagjai közül is többen kritizálták az eseményt. Az USA és Ausztrália azt követelte, hogy a tábornokok engedjék ki az ellenzéki Aung Szan Szú Kji házi őrizetéből.

Mianmarban vasárnap húsz év diktatúra után tartottak választásokat, de a legjelentősebb ellenzéki párt bojkottálta a szavazást. Független megfigyelők sok visszaélésről - szavazók megfélemlítése, vesztegetés - számoltak be. Közhivatali dolgozókat állásuk elvesztésével, másokat földjeik elvételével, vagy fejlesztési programok megvonásával fenyegették, ha nem a rezsimhez hű pártokra szavaznak. Másutt pénzt ajánlottak a szavazatokért, de volt olyan hely, ahol az idősebb szavazók olvasószemüveget kaptak voksukért - írja a Guardian a kormánytól független, de biztonsági okokból meg nem nevezett szervezetre hivatkozva.

Az elsődleges eredmények szerint az országot irányító katonai rezsimhez kötődő pártok értek el jó eredményeket, a legfőbb ellenzéki párt, a NLD bojkottálta a szavazást. A részvétel alacsony volt. Az országba a nemzetközi sajtó képviselőit be sem engedték, az ország keleti hatarán egy japán újságírót engedély nélküli belépés miatt őrizetbe is vettek. Ebben a térségben összecsapások is kialakultak a kormányerők és a helyi karen lázadók között.

Burmában utoljára 1990-ben tartottak választást, akkor Aung Szan Szú Kji és pártja diadalmaskodott, de az ország katonai vezetése soha nem engedte meg nekik, hogy átvegyék a hatalmat. A mostani választáson, a hivatalos adatok szerint több mint 37 párt 3000 jelöltje indult, de a legnagyobb pártok mind a jelenlegi katonai vezetéshez kötődnek. A jelöltek kétharmadát olyan pártok állították, amelyeket korábbi tábornokok vezetnek.