Tizenegy halottja van a nyugat-szaharai oszlatásnak a lázadók szerint

Vágólapra másolva!
A Nyugat-Szahara függetlenségéért harcoló Polisario Front szerint tizenegy ember meghalt, amikor a marokkói biztonsági erők szétverték a terület függetlenségéért tiltakozók táborát. Állítólag 700-an megsérültek, és 159 ember eltűnt.
Vágólapra másolva!

Tizenegy ember vesztette életét Nyugat-Szaharában, amikor a marokkói biztonsági erők szétverték a függetlenségért tiltakozók táborát a térség fővárosa, Laajun mellett - közölte a terület függetlenségéért küzdő Polisario Front. A szervezet szerint az akcióban 700-an megsérültek, és 159 embernek nyoma veszett. A Polisario azzal vádolja a marokkói erőket, hogy a könnygáz és a vízágyúk mellett éles fegyvereket használtak a tiltakozó gyűlés feloszlatásakor.

A vitatott hovatartozású terület függetlenségéért 35 éve nem tartottak ilyen méretű megmozdulást, tüntetések voltak Laajunban is - írja a BBC. A Gadajm Izik nevű tábort egy hónapja állították fel a város mellett, ahol az otthonukból elüldözött szahravik tiltakoztak rossz életkörülményeik miatt. A táborban a BBC szerint több mint 12 ezren laktak.

A területet 1979-ben szállta meg Marokkó, a bevonulást azonban egyetlen állam sem tekinti jogosnak. A helyiek gyakran panaszkodnak arra, hogy a marokkói kormány erőszakos betelepítési politikát folytat, hogy egy esetleges jövőbeni népszavazáson többségben legyenek a Marokkóhoz való csatlakozásra szavazók. A területről bővebben itt olvashat.