Előzetes vádat emeltek a svéd lézerember kísértete ellen

Vágólapra másolva!
Újabb nyom erősíti a gyanút az ellen a férfi ellen, akit szombaton vettek őrizetbe a malmői bevándorlók elleni sorozatos támadások gyanúsítottjaként - közölte a svéd ügyészség. A férfi ellen kedden előzetes vádat emeltek gyilkosság és gyilkossági kísérletek miatt, a bíróság döntése értelmében pedig előzetes letartóztatásban marad.
Vágólapra másolva!

Előzetes vádat emelt a svéd ügyészség az ellen a férfi ellen, akit az elmúlt év bevándorlók elleni támadássorozatával gyanúsítanak Malmőben - írja a Telegraph című brit lap. A 38 éves férfi ugyan továbbra is tagadja a terhére rótt gyilkosságot és gyilkossági kísérleteket, a bíróság döntése értelmében azonban előztes letartóztatásban marad.

A férfit szombaton tartóztatták le, kedden pedig zárt ajtók mögött hallgatta ki az ügyészség. A kihallgatás után Solveig Wollstad ügyész egy ember megölése és öt gyilkossági kísérlet miatt emelt előzetes vádat ellene. A bíróság döntése alapján a férfi mindaddig őrizetben marad, amíg az ügyész a formális vádemelést is megteszi - írja a Telegraph. A vádlottat a gyilkosságon kívül összesen hét gyilkossági kísérlettel gyanúsítja a rendőrség, de a svéd ügyészeknél megszokott, hogy a letartóztatáshoz szükséges kihallgatáson csak az ügy egy részét veszik be az előzetes vádba.

A férfi követte el a rendőrség szerint azokat a bevándorlók elleni támadásokat, amelyek során tavaly október óta sorozatosan lőttek rá emberekre a dél-svédországi Malmö városában. A támadások során az elkövető buszmegállókban, autókban vagy ablakokon keresztül lőtt rá áldozataira, a támadássorozat pedig valóságos pánikot okozott Malmőben, mert kísértetiesen hasonlított egy korábbi sorozatgyilkos, az úgynevezett "lézerember" módszereire (erről itt olvashat részletesen).

Solveig Wollstad szerint a letartóztatás óta a férfi elleni gyanú erősödött, de az ügyész nem volt hajlandó kommentálni azokat a svéd sajtóértesüléseket, miszerint a férfinál talált egyik fegyvert a rendőrség össze tudta kapcsolni néhány támadással. A férfi lakásán két fegyvert találtak az őt letartóztató hatóságok, amelyekre a férfinak volt engedélye. A rendőrség szerint a férfi nem büntetett előéletű.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy mi volt a támadó indítéka, hiszen egyelőre a vádakat is tagadja. "Nehéz valakit az indítékról kikérdezni, amíg tagadja, hogy egyáltalán elkövette a bűncselekményt" - idézte a Telegraph Borje Sjoholm rendőrségi szóvivőt.