Kondenzcsíkot néztek rakétának Los Angeles mellett

Vágólapra másolva!
Rengeteg találgatás kezdődött egy hétfői furcsa jelenség miatt az Egyesült Államokban. Los Angeles mellett az egyik televízió rakétakilövéshez hasonló látványt rögzített, és képtelen volt megmagyarázni az amerikai katonai vezetés, hogy mi történt. Valószínűleg egy hétköznapi repülő kondenzcsíkja volt, furcsa szögből rögzítve.
Vágólapra másolva!

Talán egy tengeralattjáróról elrettentéséként indított interkontinentális ballisztikus rakéta? Egy hajóról kilőtt légvédelmi rakéta? A lézeres rakétavédelmi rendszer tesztelése? Ügyes amatőrök munkája?

Senki sem tudott válaszolni ezekre a kérdésekre az amerikai hadvezetés részéről. A kérdések azután merültek fel, hogy Los Angeles közelében rakétakilövésre hasonlító jelenséget filmezett le a KCBS televízió egyik helikopteres stábja. A repülő tárgy hosszú kondenzcsíkot húzott északnyugati irányban Catalina-szigettől északra és a várostól nyugatra. A felvételt a San Diegó-i KFMB mutatta meg egy volt amerikai NATO-nagykövetnek, aki azt mondta rá, hogy "lélegzetelállító", és hogy egy "nagy rakéta". Ezután kezdődött a találgatás, hogy miféle rakétáról lehet szó.

A Pentagon egyik szóvivője szerint a légvédelmi főparancsnokság és az amerikai északi katonai parancsnokság is megerősítette, hogy nincs szó valamilyen külföldi hadsereg rakétakilövéséről. A jelenség azért is rejtélyes, mert a szövetségi légügyi hatóság radarképein a megadott időben nem észleltek semmilyen gyors mozgású tárgyat, és a pilóták sem jelentettek szokatlan jelenséget.

A Pentagon elismerte, hogy nem tudják megmagyarázni a jelenséget, hiába léptek kapcsolatba az amerikai kormány különböző minisztériumaival. Még a védelmi tárcánál sem tudtak magyarázatot adni, a minisztérium rakétaprogramokkal foglalkozó intézményei sem jelentettek rakétakilövést a megadott időpontban.

A Washington Postnak nyilatkozó légügyi szakértő azonban egyszerű magyarázatot talált a megmagyarázhatatlan jelenségre: szerinte egy hétköznapi repülőgép volt. John Pike, a GlobalSecurity.org biztonságpolitikával foglalkozó civil szervezet vezetője szerint az optikai illúzió miatt valóban könnyű volt rakétának vélni a kondenzcíkot, mivel úgy tűnt, mintha a földről indult volna az ég felé.

Szerinte azonban a kondenzcsík valójában párhuzamosan futott a földfelszínnel, és az azt keltő tárgy is túl lassan haladt ahhoz, hogy rakéta lehetett volna. Szokatlanul tiszta nap volt, és ez okozta, hogy egy repülőgép 500 kilométer hosszan húzódó kondenzcsíkja olyannak látszott, mintha Los Angelestől 56 kilométerre indult volna - mondta az amerikai lapnak.

Erre a megállapításra jutott a Contrailscience.com kondenzcsíkok fizikájával foglalkozó honlap is. "Sokféle magyarázat lehet a Los Angeles közelében megfigyelt kondenzcsíkra. De a legvalószínűbb elég unalmas: egy utasszállító gép... egy furcsa szögből nézve" - közölte Jeffrey Lewis nukleáris fegyverszakértő.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy ez egy repülőgép kondenzcsíkja, ennek ellenére úgy tűnik, 'hiába száz ló, száz katona' nem találnak valakit, aki kiálljon, és ezt kimondja. Azt hiszem, az elnök nincs otthon" - idézte Pike-ot a Washington Post.