Szétverték a kormánypárt székházát a tandíj ellen tüntető brit diákok

Vágólapra másolva!
Erőszakba torkollott a tandíjemelés ellen tüntető brit diákok londoni tömegdemonstrációja, miután a tüntetők egy része megostromolta a kormányzó konzervatív párt székházát. A békés tüntetésre számító párszáz rendőr nem tudta megvédeni a párt irodáit, ezért a tüntetők szabadon törtek-zúztak és gyújtogattak a székházban. Az erőszakossá váló tüntetésben többen, köztük rendőrök is megsérültek.
Vágólapra másolva!

Megostromolták a kormányzó brit konzervatív párt székházát a tandíjemelés ellen tüntető diákok szerda délután - írja a BBC. A tüntetők betörtek a pártközpontnak is otthont adó londoni irodaházba, és ott tüzeket gyújtottak, ablakokat törtek be. A tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak, a harcokban a Scotland Yard szerint 14 ember, köztük 7 rendőr sérült meg.

Az erőszakossá fajuló tüntetést a brit hallgatói szervezetek egy héttel azután szervezték, hogy a brit kormány bejelentette a felsőoktatás átalakítására vonatkozó terveit. A kormány többek között azt tervezi, hogy a hatalmas államháztartási hiány lefaragására az eddigi állami támogatás 40 százalékát kivonja a felsőoktatásból, és engedélyezi, hogy az egyetemek az eddiginél jóval nagyobb tandíjat kérjenek a hallgatóktól. Eddig a maximális tandíj 3290 font (1 millió forint) volt évente, de most majdnem a háromszorosára, 9000 fontra (2,9 millió forint) emelnék a fizetendő összeg felső határát.

A 2012-től emelkedő díjak ellen a hallgatói szervezetek szerint körülbelül 50 000 diák tüntetett szerdán, ezrek érkeztek távoli városokból és Walesből is. A demonstráció eredetileg békés tüntetésnek indult, de a menet útvonala érintette a konzervatív párt székházát. A BBC felvételein jól látszik, hogy csak egy kis, szervezetlen tüntetőcsoport vett részt az épület ostromában, a tömeg nagy része békés maradt, és kivonta magát az erőszakból.

Tehetetlen rendőrök

A rendőrség azért nem tudta megakadályozni a tömeget, mert békés tüntetésre számított, és viszonylag kis létszámban, 225 fővel volt jelen a menet biztosítására - mondta a BBC-nek Rose Fitzpatrick, a londoni rendőrség szóvivője. "Nagyon csalódottak vagyunk, hogy néhányan úgy döntöttek, nem békésen fognak tüntetni" - mondta a szóvivő.

A rendőrség munkáját a Scotland Yard főparancsnoka, Sir Paul Stephenson is kritizálta: "Ez elfogadhatatlan, szégyen Londonnak és nekünk is" - mondta, hozzátéve, hogy a rendőrségnek jobban fel kellett volna mérnie az erőszak lehetséges szintjét. Boris Johnson londoni polgármester az eseményeket kommentálva azt mondta, hogy egy kis csoport szégyenletesen megalázta a tüntetéshez való jogot. "Ez tűrhetetlen, akik részt vettek ebben, azokat bíróság elé állítjuk, és szembesülni fognak a törvény teljes erejével" - mondta.

Tűzoltókészülék a tetőről

Az erőszakos tüntetők lábbal törték be az irodaház üvegajtaját, majd transzparenseket gyújtottak meg, és rövid időn belül kijutottak az épület tetejére is. Ott transzparenseket lengettek, majd megdobálták az épület előtt álló rendőröket: egy alkalommal valaki egy tűzoltó-készüléket is ledobott a tetőről - írja a BBC. A BBC szerint helyi idő szerint délután 5 körül a rendőrség újra magához vette az irányítást a megostromolt irodaházban.

Forrás: MTI
A tömeg nagyobbik része békés maradt

A brit közszolgálati televízió szerint az összecsapások még este 9 után sem értek véget, igaz, a rendőrségnek ekkor már csak kéttucat tüntetővel gyűlt meg a baja, miközben 32 embert már letartóztattak. A tüntetőket a székházostrom után a másik kormánypárt, a liberálisok székháza elől is elzavarta a rendőrség, itt egy autó ablakát törte be valaki.

A tüntetést szervező Nemzeti Diákszövetség vezetői elítélték az erőszakot, és azt mondták, hogy az erőszakoskodók "eltérítették" a tüntetésüket. "Ez nem volt a tervünk része" - nyilatkozta Aaron Porter, a diákszervezet elnöke.

Mikor kell fizetni?
A tüntetést kiváltó törvényjavaslat szerint az egyetemeknek a tandíjakból kellene eltartaniuk magukat, amelyet a diákok hitelből fizetnének. Ez azt jelenti, hogy a hallgató a tanulmányai során nem fizet semmit, a tandíját pedig csak akkor kell törlesztenie az államnak, amikor munkába áll, és fizetése eléri az évi 21 000 fontot (6,7 millió forint). A diákok azonban elégedetlenek a hitelkonstrukcióval, mert a hatalmas tandíjak miatt így óriási adóssággal a nyakukban lépnek majd be első munkahelyükre.