Egy újságíró halálra kövezéséről viccelődött egy brit politikus

Vágólapra másolva!
Egy brit újságírónő megkövezésére buzdított az interneten egy angol konzervatív politikus, mert felháborították az újságírónő nyilatkozatai az iráni emberijog-sértésekről. A politikust a rendőrség őrizetbe vette, majd óvadékért elengedte, de a pártjából kizárták, mert a társai "elfogadhatatlannak" tartották a nyelvezetét.
Vágólapra másolva!

Egy újságíró megkövezésére szólított fel a Twitter közösségi portálon egy brit politikus, akit a felhívás miatt őrizetbe vettek a hatóságok. A birminghami városi tanácstagot, Gareth Comptont durva üzenet elküldésének gyanújával vették őrizetbe, de később óvadék fejében szabadlábra helyezték.

Compton a következőt írta az interneten: "Lenne olyan szíves valaki halálra kövezni Yasmin Alibhai-Brownt? Ha maguk nem árulják el, akkor én sem árulom el az Amnestynek [az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet - a szerk.]. Ez tényleg áldás lenne." A politikus később eltávolította felhívását és bocsánatot kért "a félresikerült tréfáért".

Compton közölte, hogy felhívása válasz volt Alibhai-Brown újságírónak a BBC-ben közölt interjújára, amelyben az újságíró kifejtette, hogy politikusoknak nincs joguk emberi jogi visszaéléseket kommentálni. Az újságíró ezt azzal kapcsolatban jegyezte meg, hogy brit politikusok hevesen tiltakoztak egy nő halálos ítélete elleni, akit Iránban megkövezés általi halálra ítéltek házasságtörés miatt.

Az újságírónő, aki a liberális Independent napilap szerzője, a Guardiannak azt mondta, hogy Compton megjegyzését gyilkosságra való felbujtásként értelmezi. "Ha én, muszlim nőként azt írnám, hogy áldás volna, ha Comptont megköveznék, azonnal letartóztatnának" - mondta.

Egy konzervatív párti szóvivő az eset után közölte, hogy Gareth Compton párttagságát meghatározatlan időre felfüggesztették. A szóvivő hozzátette: " a nyelvezet, amit a politikus használt, elfogadhatatlan".