Ultimátumot adtak Berlusconinak lázadó szövetségesei

Vágólapra másolva!
Hétfőig adott időt a lemondásra Silvio Berlusconinak az olasz kormányfő ellen fellázadt képviselőcsoport, ellenkező esetben minisztereik kilépnek a kormányból. A lázadók Gianfranco Fini házelnök mögött sorakoztak fel, aki korábban Berlusconi szövetségese volt, de megromlott a viszonya a miniszterelnökkel, és új pártot alapított.
Vágólapra másolva!

A Gianfranco Fini olasz házelnök mögött felsorakozott miniszterek hétfőn kilépnek a kormányból, ha addig Silvio Berlusconi miniszterelnök nem mond le. Italo Bocchino, a kormánykoalíció ellen fellázadt képviselők vezetője egy tévéműsorban kijelentette: ha Berlusconi hétfőn még hivatalban lesz, az alsóház elnökéhez hű négy kormánytag benyújtja lemondását. Bocchino szerint Berlusconinak arról kellene tájékoztatnia Giorgio Napolitano államfőt, hogy a parlamenti többség egyik alkotóeleme már nem támogatja őt, ezért lemond.

Fini július végén szakított egykori szövetségesével, Berlusconival, akivel együtt alapította meg a kormány vezető erejét, a Szabadság Népe Pártot (PDL). A két politikus viszonya áprilisban hidegült el, majd akkor került sor a nyílt szakításra, amikor Berlusconi eltávolította egykori szövetségesét a PDL-ből.

Ezért Fini és az őt támogató 36 képviselő megvonta a kormánykoalíció támogatását a törvényhozásban, és ezzel véget vetett a PDL addigi kényelmes parlamenti többségének (a szakítás előtt a koalíciónak 344 képviselője volt a 630 tagú képviselőházban). A házelnök októberben megalakította saját mozgalmát Jövőt és Szabadságot Olaszországnak (FLI) néven, amely egyértelműen szembeszáll a Berlusconi-kormánnyal.

A kormányválság felszámolására a miniszterelnök mellett továbbra is kitartó Umberto Bossi, a jobboldali Északi Liga vezetője igyekszik közvetíteni, és ennek érdekében csütörtökön arról győzködte Finit: járuljon hozzá ahhoz, hogy követői részt vegyenek egy megújuló, de továbbra is Berlusconi vezette kormányban. Fini azonban ezt visszautasította.