Az orosz elnök is tudott a kémeket lebuktató kettős ügynökről

Vágólapra másolva!
Nem okozott meglepetést Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek az a csütörtöki újságcikk, amely megnevezte a nyáron lebuktatott orosz kémek feltételezett árulóját. Medvegyev pénteken közölte, hogy igaz, amit a lap írt, és ő már régóta tud a kettős ügynökről.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev orosz államfő is megerősítette pénteken, hogy egy kettős ügynök segített Washingtonnak lebuktatni egy orosz kémhálózatot az Egyesült Államokban. Az esetről egy nappal korábban számolt be Kommerszant orosz gazdasági lap.

"A Kommerszant cikke nem mondott semmi újat" - közölte Medvegyev egy szöuli sajtótájékoztatón. Az orosz államfő állítása szerint már akkor tudott a kettős ügynök szerepéről, amikor az amerikai hatóságok júniusban letartóztatták a tíz orosz alvóügynököt. Nyáron Vlagyimir Putyin miniszterelnök is beszélt már arról, hogy tudja, ki az áruló.

Az orosz lap információi szerint az orosz külföldi hírszerzés egyik ezredese, egy Serbakov néven azonosított férfi adta fel az amerikai hatóságoknak a tíz orosz kémet. A lapnak név nélkül nyilatkozó orosz kormányzati források szerint az áruló kivégzésére minden bizonnyal már el is indult egy halálbrigád Amerikába (erről itt olvashat részletesen). Az Serbakov által leleplezett ügynökök júliusban tértek vissza Oroszországba egy fogolycsere részeként.

A Kommerszant cikke után több ellenzéki képviselő is a külföldi hírszerző szolgálat vezetőjének leváltását követelte. Medvegyev azonban ezt nem támogatta pénteken, és közölte: meg kell várni az ügyben indított vizsgálat eredményeit, és majd azok alapján teszik meg a megfelelő lépéseket.