Kiadta Thaiföld a "halál kufárát" az USA-nak

Vágólapra másolva!
Kiadta Thaiföld a halál kufáraként is emlegetett, illegális fegyverkereskedelem miatt körözött orosz Viktor Butot az USA-nak. Butot kedd reggel repülőre is rakták.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi kormány jóváhagyta Viktor But orosz fegyverkereskedő kiadatását az Egyesült Államoknak - közölte kedden Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök. A kormány döntése után nem sokkal már repülőre is tették a 43 éves férfit, akinek kiadatési ügye már hónapok óta húzódott - jelentette a BBC.

Butot magukat kolumbiai lázadóknak kiadó amerikai ügynökök kapták el Thaiföldön, 2008-ban. Az USA illegális fegyverkereskedelem miatt kereste. Ha az amerikai bíróság bűnösnek találja, akár életfogytig tartó börtönt is kaphat.

Az orosz külügyminisztérium élesen tiltakozott a férfi kiadatása ellen, a döntést törvénytelennek és "minden józan megfontolást nélkülözőnek" nevezték, egyúttal bejelentették, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy segítsenek But jogi védelmében. A kenyai hivatalos látogatáson tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Nairobiban végtelenül igazságtalannak nevezte a döntést, és ő is támogatásáról biztosította Butot.

But állítólag 15 éven keresztül látta el fegyverekkel Afrika különböző hadurait és muszlim szélsőségeseit. A férfit egy brit politikus keresztelte el a halál kufárának, jóllehet ő maga azt állítja, kardvirággal és fagyasztott csirkével kereskedett, ugyanakkor azt vallja: semmivel sem rosszabb fegyvert szállítani háborús övezetbe, mint gyógyszert. Viktor Butról bővebben itt olvashat.