A MÁV holokausztperén viccelődött egy osztrák humorista

Vágólapra másolva!
Ha az osztrák vasúttal utaztak volna, még ma sem lennének Auschwitzban a II. világháború idején deportált zsidók - viccelődött egy osztrák tévéműsor vezetője azon, hogy az Egyesült Államokban holokauszt-túlélők utódai beperelték a MÁV-ot. A per érinti az orszták vasutat is, mivel 2008-ban megvették a MÁV teherszállítási részlegét.
Vágólapra másolva!

Felháborodást keltett Ausztriában, hogy a közszolgálati tévé egyik műsorvezetője viccet próbált csinálni az Egyesült Államokban holokauszt-túlélők leszármazottai által a magyar MÁV, illetve az osztrák tulajdonban lévő teherszállító cég, az ÖBB Rail Cargo Hungária (korábban MÁV Cargo) ellen.

Dirk Sterman, a Willkommen Österreich című humoros műsorban azt mondta: "Az amerikai ügyvédek azzal vádolják az ÖBB-t, hogy részt vett a zsidók deportálásában. Kedves amerikai ügyvédek, én úgy gondolom, hogy ha zsidók az ÖBB-vel utaztak volna, még ma sem értek volna Auschwitzba." A Standard című lap tudósítását a történtekről itt olvashatja (német nyelven).

"Valóban ízléstelennek tartom ezt a viccet" - reagált Ariel Muzicant, a zsidó hitközség elnöke. Elítélte a történteket Alexander Wrabetz, az ORF főigazgatója is, aki szerint "ez egy olyan kérdés, amiből nem lehet viccet csinálni, és nem lehet tárgya semmilyen szatírának." Hasonlóan fogalmazott Michael Wimmer, az ÖBB szóvivője: "Ez egy olyan téma, amelyen tilos viccelődni" - mondta.

Év elején a holokauszt 95 túlélőjének rokona pert indított az amerikai Illinois államban a magyar vasúttársaság ellen (erről részleteket itt olvashat). Azt állítják, hogy a MÁV-ot felelősség terheli, mert aktívan részt vett a náci népirtásban, munkatársai pedig kifosztották az elhurcolt zsidók csomagjait, a rablások nyomait megsemmisítették, a gaztettek elkövetését pedig megpróbálták eltitkolni. Az ügyvédek több mint egymilliárd dollárt követelnek. Az osztrák vasút úgy lett részese a pernek, hogy 2008-ban megvásárolta a MÁV teherszállítási részlegét, a MÁV Cargót, amely jelenleg Rail Cargo Hungária néven működik.