Aggódó francia cégekről beszélt Sarkozy Orbánnak

Vágólapra másolva!
A francia elnöki hivatal szerint Nicolas Sarkozy elnök a francia cégek magyarországi aggodalmait is szóba hozta Orbán Viktorral folytatott pénteki tárgyalásain. Ezzel vélhetően a pécsi vízmű ügyére is utalt Sarkozy, aki emellett a közelgő magyar EU-s elnökségről is tárgyalt a Párizsban tartózkodó Orbánnal.
Vágólapra másolva!

Konfliktusos kérdések is szóba kerültek Orbán Viktor miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök pénteki találkozóján - derült ki a francia elnöki hivatal tájékoztatásából. A hivatal szerint Sarkozy a megbeszélésen egyebek mellett felvetette, hogy Magyarországon jelentős befektetéssel jelenlévő francia nagyvállalatok aggódnak az üzleti hangulat alakulása miatt, "nevezetesen az egyes önkormányzatokkal kialakult kapcsolatokat illetően".

Ezzel vélhetően a pécsi vízmű ügyére utalt, amelyet korábban egy részben francia tulajdonban lévő cég üzemeltetett, a város azonban nem sokkal az után felmondta a szerződést, hogy a fideszes Páva Zsolt nyerte el a korábban szocialisták által betöltött polgármesteri széket. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy előnytelen volt számára a szerződés, az üzemeltető cég viszont azt állította, hogy jogsértés történt. Idén tavasszal közölte a polgármester, hogy a bíróság nekik adott igazat a jogvitában.

Az elnöki hivatal által említett aggodalmak árnyékot vetnek Orbán és Sarkozy amúgy jónak tűnő viszonyára. Mindketten jobboldali politikusok, és hasonló álláspontot képviselnek gazdaságpolitikai kérdésekben is. Orbán két napot tölt Párizsban, csütörtökön találkozott Francois Fillon miniszterelnökkel is.

A látogatás legfőbb célja a január elsejétől kezdődő magyar uniós elnökség előkészítése, és Orbán tájékoztatása szerint ez volt a téma Sarkozyvel folytatott tárgyalása során is. A francia elnök világossá tette, hogy támogatja a 2011 első felében esedékes magyar uniós elnökséget - mondta Orbán a megbeszélését követően.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy Európa legizgalmasabb kérdéseit tárgyalta meg a francia elnökkel. "Mindketten tisztában vagyunk az elkövetkező fél év tétjeivel, azokkal a történelmi jelentőségű kérdésekkel, amelyeket meg kell oldania az Uniónak a magyar elnökség alatt" - hangsúlyozta a kormányfő. Mindeközben - Orbán megfogalmazása szerint - az Unió nem adja fel azt a kötelezettségét sem, hogy Európát közel vigye minden európai országhoz. "Vagyis Horvátországot minél előbb az Unión belül szeretnénk látni" - tette hozzá.