Dollármilliókat fizetnek kártérítésként 9/11 mentőseinek

Vágólapra másolva!
Megállapodtak a kártérítésről New York várossal azok a mentősök, tűzoltók, rendőrök és építőmunkások, akik a 2001. szeptember 11-i terrortámadás utáni mentés során egészségkárosodást szenvedtek. Több mint 10 ezer ember kap összesen 625 millió dollárt.
Vágólapra másolva!

New York város 625 millió dolláros kártérítésben állapodott meg azzal a több mint 10 ezer tűzoltóval, rendőrrel, mentőssel és építőmunkással, akik egészségkárosodást szenvedtek a Világkereskedelmi Központ összeomlásakor keletkezett mérgező portól. Azt, hogy személy szerint ki mennyi kártérítést kap, egy bizottság fogja eldönteni, azonban az ügyvédi költségek várhatóan elviszik a New York által folyósítandó összeg egynegyedét. A felperesek azért indítottak keresetet a város ellen, mert az a 2001. szeptember 11-i mentés idején nem bocsátott a rendelkezésükre megfelelő védőfelszerelést.

A keresetet benyújtók több mint 95 százaléka belegyezett az egyezségbe, így az érvényessé vált. A felperesek ügyvédjei és a városi elöljáróság - beleértve Michael Bloomberg polgármestert - üdvözölték az "igazságos és korrekt" megállapodást. Ha hasonlóképpen, megegyezéssel zárulnak azok a perek is, amelyet New York és New Jersey kikötői hatósága - a telek tulajdonosa - és más intézmények ellen indítottak, akkor a kártérítés összege elérheti a bruttó 725 millió dollárt.

A kártérítés mellett az amerikai szenátus hamarosan szavazni fog egy 7,5 milliárd dolláros alap létrehozásáról, amelyből a terrortámadás következtében krónikus beteggé vált személyek gyógykezelését és járadékait kifizetik. A vonatkozó törvénytervezetet a képviselőház már jóváhagyta.