Ultramodern nukleáris üzemmel kápráztatta el Amerikát Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Vadonatúj urándúsító üzemet mutatott be Észak-Korea egy az országba hívott amerikai atomtudósnak, aki a hétvégén számolt be a koreai nukleáris központban tett látogatásáról. A tudós szerint a sztálinista ország megdöbbentően kifinomult atomtechnológiára tett szert 2009 óta, és több száz uráncentrifugát állított üzembe. A látott műszerek alapján valószínű, hogy külföldről segítették az észak-koreai atomprogramot.
Vágólapra másolva!

Több száz urándúsító centrifugával ellátott vadonatúj nukleáris üzemet épített Észak-Korea alig több mint egy év alatt - írja a New York Times egy amerikai atomtudósra hivatkozva. Siegfried S. Hecker professzort az észak-koreai vezetés hívta a sztálinista országba, hogy megmutassák neki nukleáris fejlesztéseiket: az urándúsító létesítmény miatt az Egyesült Államok azonnal tárgyalásokat kezdeményezett Kínával, Japánnal, Oroszországgal és Dél-Koreával.

Hecker, aki korában a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium igazgatója volt, egy interjúban számolt be a látottakról, miután visszatért az Egyesült Államokba. A tudós közölte: "megdöbbentette" az észak-koreai nukleáris üzem kifinomult technológiája. Azt mondta, centrifugák százait látta egy nemrég "kibelezett" épületben, ami korábban egy elavult üzemanyaggyártó üzemnek adott helyet. Az épületben lévő műszereket egy "ultramodern irányító központból" vezérelték - állította, hozzátéve, hogy az észak-koreai hatóságok szerint 2000 uráncentrifugájuk van az üzemben.

Dr. Hecker azt állította, hogy november 12-én látogatott az uránium-üzembe, de ott nem készíthetett fényképeket. A látogatás során az észak-koreaiak azt állították neki, hogy az üzemben uránt dúsítanak, de nem engedték neki, hogy kétséget kizáróan meggyőződjön erről. Hozzátette, arról is kétségei vannak, hogy a koreaiak valóban reaktor építését tervezik, amelyben a készülő üzemanyagot felhasználnák.

Ha a tudós nem téved, az elszigetelt, nemzetközi szankciókkal sújtott Észak-Korea rendkívüli gyorsasággal építette fel az eddig titokban tartott létesítményt. Az országban 2009 áprilisáig amerikai és nemzetközi megfigyelők ellenőrizték a nukleáris létesítményeket, és az ő információi szerint akkor még nem létezett a most felfedett üzem. A létesítmény megépítésének gyorsasága a New York Times elemzői szerint azt valószínűsíti, hogy a szegénységgel és embargókkal küzdő ország külföldi segítséget kapott atomprogramjához, és kijátszotta az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókat.

Az üzem felfedése nem volt minden előzmény nélkül - Dr. Hecker egy amerikai szakértő csoporttal már korábban jelezte, hogy az Észak-Koreáról készült műholdfelvételek változásokat mutatnak az ország nukleáris létesítményei körül. Az egyik, korábban már állítólag lezárt nukleáris létesítményben újabb reaktor épült a fényképek tanúsága szerint.

Az üzem tervezett felfedése a New York Times szerint vagy egy észak-koreai trükk lehet, amivel az atomprogramjáról szóló hatoldalú tárgyalásokat próbálja befolyásolni, vagy utalhat arra is, hogy Phenjan felgyorsítja fegyverkezési programját. A lap elemzői szerint a felfedezés mindkét esetben nagy kihívás elé állatja Barack Obama amerikai elnököt, aki jelenleg a fokozatos nukleáris leszerelésért küzd, és épp az Oroszországgal kötött START fegyverzetellenőrzési egyezmény ratifikálását próbálja keresztülvinni az amerikai szenátusban.