A szlovákok fele elégedetlen Malina Hedvig ügyének kivizsgálásával

Vágólapra másolva!
A magyar nemzetiségű és felsőfokú végzettséggel rendelkező szlovák állampolgárok többsége elégedetlen Malina Hedvig ügyének kivizsgálásával. A magyar diáklányt négy éve verték meg Nyitrán.
Vágólapra másolva!

Elégedetlen a szlovák lakosság fele a négy éve Nyitrán megvert magyar diáklány, Malina Hedvig ügyének kivizsgálásával - derült ki abból a novemberi felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Pozsonyban. Az IVO társadalomkutató intézet országos felmérésében a megkérdezettek fele mondta magát kritikusnak az eddigi vizsgálatokkal szemben. Az ügy kivizsgálásával a kutatásban részt vevőknek mindössze 21 százaléka volt elégedett, 29 százalékuk pedig azt állította, hogy nem érdekli az ügy.

A felmérés szerint a vizsgálatok eddigi menetét legnagyobb arányban a magyar nemzetiségűek és a magasabb iskolai végzettségűek bírálják, a szlovák parlamenti pártok közül pedig a Híd párt és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) támogatói a legkritikusabbak.

Malina Hedviget négy éve, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, a nő állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. A szlovák rendőrség hamis tanúzás miatt indított eljárást Malina Hedvig ellen. Két támadóját azóta sem találták meg. Daniel Lipsic új szlovák belügyminiszter október végén azt ígérte, hogy a már lezárt ügyet felülvizsgálják, az ellenőrzés azonban csak adminisztratív hiányosságokat állapított meg, amelyek miatt sem személyes felelősségre vonás, sem a lezárt vizsgálat újraindítása nem várható.

A továbbiakban a szlovák főügyészségen múlik, mit kezd a hamis tanúzás ügyében indított és már három éve tartó vizsgálattal.