Több száz embert agyonnyomtak egy kambodzsai tülekedésben

Tülekedés Kambodzsában egy fesztivál zárókoncertje után
Vágólapra másolva!
Legalább 339-an meghaltak Kambodzsában, amikor tülekedés tört ki egy fesztivál zárókoncertje után. A hírek szerint az emberek attól pánikoltak be, hogy tíz ember elájult a tömeg nyomásától. Egy szemtanú szerint a rendőrök vízágyúval lőtték az emberekkel teli hidat, sokan áramütést kaphattak.
Vágólapra másolva!

Legalább 339 ember meghalt Phnompenben, amikor egy fesztivál zárókoncertje után tülekedés tört ki a kambodzsai fővárosban -írja a BBC és a CNN a kambodzsai miniszterelenökre hivatkozva. Hun Sen miniszterelnök korábban, egy órával a tragédia után a televízióban azt jelentette be, hogy legalább 180-an haltak meg a balesetben. Szemtanúk szerint még több száz sérült fekszik a helyszínen - írja a BBC.

A szerencsétlenség egy kis szigeten tartott vízifesztivál zárókoncertje után tört ki, amikor több ezer ember egyszerre akart átmenni egy hídon. Egy szemtanú az AP hírügynökségnek azt mondta, az emberek attól pánikoltak be, hogy tíz ember elájult a tömeg nyomásától - írja a BBC. A brit lap szerint vannak, akiket a tömeg nyomott agyon, és vannak, akik a vízbe estek a hídról. Az állami televízió híre szerint a halottak többsége nő.

Egy szemtanú a CNN-nek azt mondta, hogy helyi idő szerint tíz óra körül a rendőrök vízágyúval kezdték lőni az emberekkel teli hidat, hogy gyorsabb haladásra kényszerítsék őket. Az egyik fővárosi lap riportere szerint ez okozhatta a pánikot, és a víztől többen áramütést is kaphattak a kivilágított hídon. A kormányzat cáfolta, hogy bárkit áramütés ért volna - írja a CNN. A lap ugyanakkor hivatkozik egy neve elhallgatását kérő orvosra is, aki azt mondta, hogy a legtöbb esetben fulladás vagy halálos áramütés miatt haltak meg az emberek. Az áldozatok között rendőrök is vannak - írja a CNN.

Forrás: AFP
A híd a tragédia másnapján. Kattintson a képre további fotókért!

A miniszterelnök szerint egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a szerencsétlenséget, de az ügyet egy bizottság fogja vizsgálni. Hun Sen szerint ez a legnagyobb tragédia Kambodzsában a vörös khmerek rémuralma óta - idézi egy tévéadásra hivatkozva a CNN. A miniszterelnök csütörtökre nemzeti gyásznapot rendelt el.

Egy szemtanú a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a híd mindkét végéről elkezdték tolni az embereket, amitől a középen lévők földre kerültek, aztán összenyomta őket a tömeg. A CNN szerint több száz cipő, ruhák, és személyes tárgyak borítják az utat és a híd alatt a vízet a tragédia helyszínén. Órákkal a tragédia után még mindig kaotikus állapotok uralkodnak a kambodzsai fővárosban, a jelentések szerint több mint 440 sérült van.

A víz ünnepét az ország termékenységét biztosító Mekong tiszteletére tartják meg évente. A vízi fesztivál Kambodzsa egyik legnagyobb ünnepe, három napig tart, nagyon népszerű csónakversenyeket rendeznek, esténként pedig tűzijáték és koncertek vannak. A BBC szerint helyi hivatalnokok azt mondták, hogy több mint kétmillió ember vett részt a háromnapos fesztiválon.