Kiküldtek az EP üléséről egy náci jelmondatot idéző képviselőt

Vágólapra másolva!
Egy náci jelmondatot idézett az Európai Parlamentben egy brit képviselő, hogy megsértse egyik német kollégáját, ezért kiküldték az ülésteremből. Godfrey Bloom ellen fegyelmi eljárást indítanak - nem először, miután a múlt hónapban buzinak nevezett egy képviselőnőt.
Vágólapra másolva!

"Egy nép, egy birodalom, egy vezér!" - idézte a náci jelmondatot ("Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer!") az Európai Parlamentben (EP) szerdán Godfrey Bloom brit euroszkeptikus képviselő. A politikus egy német kollégájának, a szocialista képviselőcsoportot vezető Martin Schulznak címezte megjegyzését, aki éppen felszólalt.

Bloomot hozzászólása miattr kiküldték az ülésteremből - Jerzy Buzek EP-elnök a házszabályra hivatkozott -, és fegyelmi eljárást indítanak ellene.

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint a néppárti frakciót vezető Joseph Daul bocsánatkérésre szólította fel Bloomot, aki erre azt válaszolta, Schulz szerinte "antidemokratikus fasiszta". Bloom azt mondta a BBC-nek, hogy fenntartja és vállalja a szavait, a szocialista frakció vezetője ugyanis szerint egy "nemzeti szocialista".

A brit képviselő, az euroszkeptikus UKIP-frakció tagja ellen nem először indítanak vizsgálatot. A közelmúltban egy korábbi frakciótársa, Nikki Sinclaire panaszolta be, szerinte ugyanis Bloom októberben buzinak nevezte (Sinclaire szerint a "queer" szót használta). A képviselőnő - akit egy vita miatt kizártak a UKIP-frakcióból - azt mondta, annyira sokkolta a beszólás, hogy csak két nappal később tért magához, és nyújtott be panaszt. A vizsgálatot Jerzy Buzek végzi.