Közös hadgyakorlatot tervez az USA és Dél-Korea

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok meg fogja védeni szövetségesét, Dél-Koreát. Pár órával később a Fehér Ház közleményben tudatta, hogy a két ország közös hadgyakorlatot fog rendezni válaszul a keddi észak-koreai támadásra.
Vágólapra másolva!

"Dél-Korea a szövetségesünk. A koreai háború óta az. Mi pedig határozottan megerősítjük elkötelezettségünket, hogy szövetségesként megvédjük Dél-Koreát" - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az ABC Newsnak nyilatkozva. Az amerikai elnök Észak-Korea egyetlen jelentős szövetségesét, Kínát is felszólította arra, közölje Phenjannal, hogy "létezik a nemzetközi szabályoknak egy olyan rendszere, amelyhez igazodnia kell". Ez volt az amerikai elnök első nyilvános állásfoglalása, mióta magyar idő szerint kedden reggel több száz tüzérségi lövedéket lőtt ki egymásra Észak- és Dél-Korea egy, a két ország határvonalának közelében fekvő dél-koreai szigeten.

Pár órával később a Fehér Ház közleményben jelentette be, hogy az amerikai és a dél-koreai elnök egy közös hadgyakorlat megrendezésében állapodott meg válaszul a keddi észak-koreai tüzérségi támadásra. A hadgyakorlatot a két ország az elkövetkező napokban tervezi megrendezni és a szoros biztonsági együttműködést szeretnék demonstrálni vele. A Pentagon szóvivője szerint azonban az Egyesült Államok sem újabb eszközöket, sem újabb csapatokat nem küldött Dél-Koreába,az amerikai légierő vezérkari főnöke pedig azt mondta, hogy a mostani válságot Dél-Korea egyedül is képes kezelni.

Ennek ellenére az amerikai USS George Washington repülőgép-hordozó 75 harci géppel és 6000 fős személyzettel szerdán elindult Dél-Korea felé, hogy csatlakozzon a dél-koreai haditengerészeti erőkhöz. A repülőgép-hordozó egy légvédelmi és szárazföldi harckészültségi gyakorlaton fog részt venni november 28-a és december 1-je között, ezt azonban a Fehér Ház szerint már jóval korábban, a keddi incidens előtt tervbe vették.

Kedden magyar idő szerint fél 7-kor tűz alá vett egy dél-koreai szigetet az észak-koreai hadsereg, amire a déliek lövésekkel válaszoltak. A dél-koreaiak szerint két katonájuk meghalt, többen pedig megsebesültek az incidensben, amely az egyik legsúlyosabb konfliktus a két ország között, amióta 1953-ban békeszerződés nélkül befejeződött a koreai háború.