Trópusi paradicsomban keresik az afganisztáni békét

Vágólapra másolva!
A Maldív-szigetek egyikén, egy trópusi nyaralóhelyen ült tárgyalóasztalhoz számos afganisztáni szervezet és hadúr küldöttje, hogy az afganisztáni békéről tárgyaljon. A muszlim vallású résztvevők bikinis nők között pironkodva egyezkedtek egy békejavaslatról.
Vágólapra másolva!

Szokatlan helyszínen tartották az afgán béke megteremtésére irányuló tárgyalássorozat harmadik fordulóját. A különböző afgán társadalmi szervezetek küldöttei, parlamenti képviselők, vezető politikusok meghatalmazottjai, sőt jelentősebb lázadó csoportok küldöttei - összesen 47 fő - a Maldív-szigetek egyik luxusnyaralóhelyén ültek tárgyalóasztalhoz.

A BBC szerint utóbbiak részvétele áttörésnek tekinthető, az afganisztáni tálibok, a Hakkani-csoport, a Gulbuddin Hekmatjar korábbi afgán kormányfő által vezetett Hizb-i-Iszlámi is képviseltette magát. A tárgyalásokat egy afgán politikus, Hekmatjar közeli rokona, Humájun Dzsarír szervezte, aki szerint az esemény költségeit - 100 ezer dollár - afgán üzletemberek állták. Dzsarír évek óta igyekszik tárgyalásos úton rendezni a háború dúlta ország helyzetét. Az afgán kormány nem képviseltette magát, szerintük luxusnyaralóhelyen nem lehet eredményre jutni a béketeremtésben.

A minden országba lépőnek ingyenes vízumot biztosító Maldív-szigetek előnye, hogy olyan szervezetek képviselői is elutazhatnak ide, akik Afganisztánon belül csak biztonsági garanciák megléte esetén lennének hajlandók elhagyni székhelyüket, illetve olyanok is, amelyek utazási tilalom alatt állnak. A BBC beszámolója szerint a résztvevők közül többen életükben először láttak tengert, és először voltak külföldön. Többeket zavart ugyanakkor a nyaralóhelyen pihenő sok bikinis nő, ilyenekkel találkozva szemérmesen félrenéztek.

Ennek ellenére sikerült egy békejavaslatot elfogadniuk, amely fegyverszünetre, a külföldi hadseregek kivonulására, illetve a harcban álló felek közötti hatalom megosztására szólított fel: kezdeményezték egy az országot irányító nemzetbiztonsági tanács felállítását, amelyben mindenki képviselteti magát.