Bűnösnek találták pénzmosásban az egykori republikánus nagykutyát

Vágólapra másolva!
Egy texasi bíróság szerint pénzmosásban bűnös Tom DeLay, az amerikai képviselőház korábbi republikánus frakcióvezetője. A korábban a kongresszus leghatalmasabb republikánus tagjai közé tartozó politikust életfogytig tartó börtön fenyegeti, de ő ártatlanságát hangoztatja.
Vágólapra másolva!

Pénzmosásban találták bűnösnek Tom DeLayt, az amerikai képviselőház korábbi republikánus frakcióvezetőjét. A bíróság szerint DeLay jogtalanul juttatott cégek által felajánlott pénzekhez texasi képviselőjelölteket 2002-ben. A texasi törvények szerint vállalati pénzeket tilos közvetlenül politikai kampányra fordítani.

A kongresszus egykor leghatalmasabb republikánus vezetői tartozó DeLayt, akit stílusa miatt gyakran csak Kalapácsként emlegettek, most életfogytig tartó börtön fenyegeti - jelentette a BBC.

Az ügyészség szerint DeLay összesen 190 ezer dollárnyi adományt gyűjtött össze, majd a pénzt a republikánusok texasi képviselő-választásokon induló jelöltjeinek juttatta. A vád szerint a pénz is segítette a konzervatív pártot, hogy többségbe kerüljön a texasi törvényhozásban. A bíróság várhatóan december 20-án mondja ki az ítéletet az óvadék ellenében szabadlábon védekező politikus ügyében.

DeLay tagadja, hogy rosszat tett volna, azt állítja, hogy politikai okokból került a vádlottak padjára. Ügyvédjei szerint mindent szabályosan csinált, és szó sincs arról, hogy vállalati pénzeket használtak volna fel. Bejelentették, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.