Észak-Korea tűzzáporral fenyegeti a hadgyakorlatra készülő Dél-Koreát

Vágólapra másolva!
Észak-Korea válaszlépéssel fenyeget, ha a vasárnap kezdődő közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlat során a Sárga-tengerre vezényelnek egy amerikai anyahajót.
Vágólapra másolva!

"Beláthatatlan következményei lesznek annak, ha az Egyesült Államok a Sárga-tengerre [amely a Koreai-félszigettől nyugatra helyezkedik el] vezényli anyahajóját" - közölte a hivatalos észak-korai hírügynökség, a KCNA. Észak-Korea amiatt fenyegetőzik, mert Dél-Korea és legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok vasárnaptól négynapos közös hadgyakorlatot tart, amelyen az amerikai George Washington anyahajó is részt vesz.

A KCNA közleményében Észak-Korea megbocsájthatatlan provokációnak nevezte a déliek és az amerikaiak közös hadgyakorlatát. A közlemény szerint "tűzzáporral" fogják viszonozni, ha megsértik területi szuverenitását.

A két Korea között különösen feszült a helyzet, miután az északiak kedden tüzet nyitottak és déliek szuverenitása alá tartozó szigetre, két ember halálát okozva. Észak-Korea azzal vádolja Dél-Koreát, hogy élő pajzsként használta a sziget a lakosságát.