Csípős nyelvű diplomatáinak leleplezésétől retteg Amerika

Vágólapra másolva!
Amerikai nagykövetek kritikus hangú jelentéseit is tartalmazhatja az a több ezer titkos külügyi dokumentum, amelyet a várakozások szerint vasárnap tenne közzé a Wikileaks oknyomozó honlap. Az amerikai külügyminisztérium a hét végén levélben követelte, hogy ne publikálják a dokumentumokat, mert szerinte a kiszivárogtatás emberéleteket veszélyeztetne. Az USA berlini nagykövete szerint kínos pillanatokat szereznek majd az USA-nak a külföldi országokról írt "kritikus és közvetlen" diplomatavélemények.
Vágólapra másolva!

Levélben szólította fel az USA vasárnap a titkos dokumentumok publikálására specializálódott Wikileaks vezetőjét, hogy ne tegye közzé a birtokába jutott amerikai külügyi iratokat - írja a BBC. A honlap a napokban azt ígérte, hogy több ezer olyan iratot tesz közzé, amelyet az USA diplomatái küldtek az amerikai külügyminisztériumba, és amelyekben bizalmas információk olvashatók az USA ügyleteiről és külkapcsolatairól.

A dokumentumokban többnyire jelentések lesznek, amelyek az USA partnerországairól szólnak: a jelentések az amerikai diplomaták bizalmas véleményeit és külföldi értesüléseit tartalmazzák, az iratok többek között Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Izrael, Oroszország és Törökország megítéléséről szólnak. Az amerikai külügy közölte, hogy a dokumentumok kiadása sértené az amerikai törvényeket, veszélyeztetné az amerikai katonai műveleteket, és "számtalan" életet sodorna veszélybe. A Wikileaks ugyanakkor azt állítja, hogy az amerikai diplomácia csak fél a felelősségre vonástól - írja a BBC.

A BBC elemzői szerint a dokumentumok rendkívül kínosak lehetnek az USA és szövetségesei számára, ezért az amerikai kormány a dokumentumok várható kikerülése miatt már több külföldi országot is tájékoztatott az ügyről. Philip Murphy, az Egyesült Államok berlini nagykövete egy vasárnapi lapinterjúban elismerte, hogy a dokumentumok kellemetlenek lesznek, ugyanis azokban "olykor kritikusan és közvetlenül fogalmaznak a diplomaták". A nagykövet szerint például meglehetősen lesújtó képet festenek Guido Westerwelle német külügyminiszterről, és felettébb kritikusan fogalmaznak Angela Merkel német kancellár tevékenységéről is.

Az amerikai kormány már szerdán figyelmeztette az iratok miatt az amerikai kongresszust, jelezve, hogy a diplomáciai iratok károkat okozhatnak az Egyesült Államok és a baráti vagy szövetséges országok közötti kapcsolatokban. A feljegyzések és sürgönyök egy részéből a várakozások szerint kiderülhet, hogy milyen formában gyakorolt nyomást a szövetségeseire Washington a guantánamói foglyok elhelyezése ügyében, de fény derülhet arra is, hogy milyen fogásokat alkalmaznak az amerikai diplomaták, és hogy mi a magánvéleményük egyes külföldi vezetőkről. "Világszerte feszültséget fog teremteni a diplomatáink és a barátaink között" - mondta szerdán P.J. Cowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

A brit közszolgálati televíziónak egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai tisztviselő vasárnap azt mondta, hogy a Wikileaks egyezkedni akart a dokumentumok sorsáról, de a külügy nem volt hajlandó alkudozni, mivel a dokumentumokat illegálisan szerezte meg a portál. A Wikileaks vezetője, Julian Assange korábban levélben tudakolta, hogy pontosan kiknek az életét veszélyeztetné az USA szerint a kiszivárogtatás, a külügy azonban válaszában csak annyit közölt, hogy újságírók, emberi jogi aktivisták és bloggerek kerülhetnek veszélybe. A vásárnapi levélben az USA egyezkedés helyett a titkos dokumentumok visszaszolgáltatását követelte.

A BBC szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerülnek ki az internetre a bizalmas anyagok, az elemzők azonban vasárnapra várják a közzétételt. A Wikileaks legutóbb az afganisztáni és iraki háborúról tett közzé titkos amerikai iratokat, amelyek iraki katonák által elkövetett kínzásokról, valamint az eddig ismertnél 15 000-rel több civil áldozatról szóltak (erről az iratcsomagról itt olvashat részletesen).