Észak-Korea rakétákat helyezett kilövőállásba

Vágólapra másolva!
Rakétákat helyezett kilövőállásba vasárnap Észak-Korea a Sárga-tenger térségében, miután megkezdődött a két Korea határán az Egyesült Államok és Dél-Korea nagyszabású tengeri hadgyakorlata. Az északi fenyegetés miatt Dél-Korea elrendelte a határzónában fekvő Jonjong-sziget evakuálását. A hadgyakorlat miatt a védelmi minisztérium szerint a katonai helyzet "megjósolhatatlanná" vált.
Vágólapra másolva!

Vasárnap ismét kiéleződött a feszültség Észak- és Dél-Korea között, miután megkezdődött az észak-koreai határ közelébe tervezett nagyszabású dél-koreai tengeri hadgyakorlat. Észak-Korea válaszul vasárnap felszíni csapásokra használható rakétákat helyezett kilövőállásba a Sárga-tenger térségében, és légvédelmi rakétákat is előretolt a dél-koreai határ közelébe - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A még szovjet gyártmányú felszíni rakéták hatótávolsága 13 és 30 kilométer közötti. Név nélküli forrásokra hivatkozva a dél-koreai hírügynökség azt közölte, Észak-Korea indítóállásba helyezett néhány nagyobb, 95 kilométeres hatótávolságú rakétát is. A dél-koreai védelmi minisztérium a hírt nem erősítette meg, utalva arra, hogy katonai titokról van szó. Bár a rakéták bevetéséről egyelőre nem érkezett hír, az EPA foróügynökség fotósai megörökítették, hogy dél-koreai katonák vasárnap egy feltobbant rakéta maradványait gyűjtötték be a két Korea határán található Jonpjong-szigeten.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea által indított négynapos légi és haditengerészeti gyakorlatot a BBC szerint mintegy 125 kilométerre tartják a két Korea vitatott határvonalától, azon dél-koreai rombolók, járőrhajók, fregattok, ellátóhajók és tengeralattjáró-elhárító légierő vesz részt. A koreai flottához az amerikai haditengerészet 5 hajója, köztük a USS George Washington atommeghajtású repülőgép-hordozó anyahajó csatlakozott.

Lee Bung-Woo, a dél-koreai védelmi minisztériumi szóvivője a vasárnap azt mondta, hogy a gyakorlattal az ország Észak-Korea elleni elrettentő erejét szeretnék megerősíteni, illetve bizonyítani akarják védelmi képességeiket. Közvetlenül a gyakorlat kezdete után Észak-Korea azonban megint bejelentette, hogy visszavág: "Brutális katonai csapást mérünk, ha bárki megsérti a fenségvizeink határait" - közölte az északi vezetés a KCNA állami hírügynökség szerint.

"A tengereken és a levegőben végrehajtott, féktelen, agresszív háborús cselekmények rendkívüli vészhelyzetbe hozták a Koreai-félszigetet" - közölte a hadgyakorlatot bírálva az észak-koreai Nemzeti Béke Bizottság. "Ez a gyakorlat nem más, mint ürügy keresése az agresszióra, és arra, hogy mindenáron háborút szítsanak" - áll a közleményben, amely hozzáteszi: az USA-t és Dél-Koreát tartják felelősnek azért, ha a feszültség tovább fokozódik Északkelet-Ázsiában. Korábban a héten Észak-Korea egyszer már tűz alá vette a határhoz közeli Jonpjong-szigetet, a támadást akkor is azzal indokolták, hogy egy a térségben folyó hadgyakorlaton Dél-Korea megsértette a határaikat azzal, hogy a fenségvizeire lőtt (a keddi összetűzésről szóló cikkünket itt találja).

"Megjósolhatatlan"

A két Korea közti újabb katonai ütésváltás veszélye miatt Dél-Korea elrendelte a kedden megtámadott Jonpjong-sziget polgári lakosságának evakuálását. Az embereket arra szólították fel, hogy óvóhelyeken keressenek menedéket. A dél-koreai hatóságok azt állították, hogy a szigeten vasárnap reggel ismét tüzérségi lövedékek zaja hallatszott, nem sokkal később azonban az evakuálási rendeletet hatályon kívül helyezték.

Forrás: AFP
Gyakorlatra vonuló hadihajó

A védelmi minisztérium ugyanakkor felszólította a térségben lévő újságírókat, hogy hagyják el a Jonpjong-szigetet, mert a továbbiakban nem tudja garantálni az ottmaradók biztonságát. "Jelen pillanatban megjósolhatatlan, hogy milyen provokatív lépéseket tesz majd Észak Korea a dél-koreai és amerikai közös hadgyakorlatra hivatkozva" - közölte a minisztérium a BBC szerint. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy vasárnap egy dél-koreai ágyú véletlenül lövést adott le Észak-Korea felé: bár a déli hadsereg jelezte, hogy nem támadás, hanem baleset történt, észak egyelőre nem válaszolt az üzenetre (erről itt olvashat részleteket).

Kína rendkívüli egyeztetést kért

A közben az egyre feszültebb helyzetet vasárnap már a kínai diplomácia is enyhíteni próbálta: Dai Bungguo vezető kínai külügyi tanácsadó Lee Mjung-bak dél-koreai elnökkel találkozva bejelentette, hogy Peking "megpróbálja megakadályozni a helyzet elfajulását". Kína jövő hétre Pekingbe hívta az észak-koreai parlament elnökét, Kim Dzsong-il észak-koreai vezető bizalmasát, de közben arra is figyelmeztetett, hogy neki sem tetszik a kínai határhoz szintén nagyon közel tartott külföldi hadgyakorlat.

A kínaiak vasárnap azt is bejelentették, hogy rendkívüli találkozót javasolnak a térség országai között, és hatoldalú tárgyaláson akarják rendezni a helyzetet. A javaslat azt sürgeti, hogy az észak-koreai nukleáris leszerelés korábbi hatoldalú egyeztetésének résztvevői, Kína, az USA, Oroszország, Japán és a két Korea decemberben üljön tárgyalóasztalhoz. Dél-Korea egyelőre nem adott pozitív választ a javaslatra, és közölte, hogy előbb egyeztet róla a többi országgal - írja a BBC. Kína békítő szerepe azért lehet fontos, mert ez egyetlen ország a világon, amelynek befolyása van Észak-Koreára (erről itt olvashat részletesen).

Észak- és Dél-Korea vitatott határterületén kedd délután óta különösen nagy az újabb fegyveres konfliktus veszélye. Kedden Észak-Korea tüzérségi tűz alá vette a dél-koreai Jonpjong-szigetet , amire a déliek lövésekkel válaszoltak. A lövöldözésben két dél-koreai katona és két civil halt meg, több mint egy tucat katona pedig megsérült. A mostani az egyik legsúlyosabb konfliktus a két ország között, amióta 1953-ban békeszerződés nélkül befejeződött a koreai háború (a háború hátteréről itt olvashat).

Forrás: Google Maps, [origo]
A konfliktus-zóna