Amerika az ENSZ ellen kémkedett a titkos iratok szerint

Vágólapra másolva!
Kínos megjegyzésekről, kémkedésről, kínai hackertámadásokról, és Észak-Korea összeomlásáról árulkodnak azok a vasárnap este nyilvánosságra került titkos amerikai dokumentumok, amelyeket a Wikileaks oknyomozó honlap szivárogtatott ki az amerikai kormányzat tiltakozása ellenére. A dokumentumok szerint az amerikai dipomaták például ENSZ tisztségviselők ellen kémkedtek, de az is kiderül belőlük, hogy több arab ország is Irán megtámadását kérte az Egyesült Államoktól.
Vágólapra másolva!

A Wikileaks elkezdte nyilvánosságra hozni azok a titkos amerikai dokumentumokat, amelyek az amerikai nagykövetségek levelezését tartalmazzák. A szivárogtatásra specializálódott oknyomozó protál átadta a dokumentumokat többek között olyan lapoknak mint a New York Times , a Guardian, vagy a Spiegel. A Fehér Ház vasárnap közleményben ítélte el az iratok kiszivárogtatását. A dokumentumok nyilvánossá tételét nehezítette, hogy a Wikileaks honlapját saját bevallásuk szerint informatikai támadás érte, de az iratokban szereplő adatokat magyar idő szerint vasárnap kora este óta folyamatosan teszik közzé az érintett lapok. A Wikileaks alapító Julian Assange szerint az Egyesült Államok fél az elszámolástól.

A nyilvánosságra került dokumentumokból a Guardian szerint kiderül, hogy az Egyesült Államok kémkedett az ENSZ vezetői, többek között Ban Ki-Mun főtitkár, és a biztonsági tanács több tagjának képviselője ellen is. A lap szerint egy titkos utasítás, amelyet amerikai diplomatáknak küldtek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nevében elmosta a határvonalat a diplomácia és a kémkedés között, és azt követelte, hogy gyűjtsenek adatokat ENSZ-hivatalnokokról, például olyan jelszavakat és titkosítást elősegítő kódkat, amelyeket a privát és a kereskedelmi kommunikációjukhoz használnak.

A Guardian szerint a közzétett titkos iratok szerint Szaúd-Arábia királya többször is arra kérte az Egyesült Államokat, hogy indítson katonai támadást Irán ellen annak atomprogramja miatt. Jordániai hivatalnok ugyancsak az iráni atomprogram "akár katonai eszközökkel" történő leállítását szorgalmazták. Az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom vezető a dokumentumok szerint "gonosznak" nevezték Iránt. A dokumentumok azt is megemlítik a BBC szerint, hogy Irán nagyhatótávolságú rakétákat szerzett be Észak-Koreától.

A dokumentumokban a New York Times szerint többek között szerepel az is, hogy az USA 2007 óta sikertelenül próbálja elérni, hogy egy pakisztáni kutatóreaktorból távolítsák el az amerikaiak szerint veszélyes uránium-fűtőanyagot, mert azt meg nem engedett nukleáris fegyverek gyártáshoz használhatják. Azt is megemlítik, hogy egy pakisztáni hivatalnok szerint ez úgy venné ki magát mintha az USA "el akarná venni Pakisztán atomfegyvereit".

Amerikai és dél-koreai hivatalnokok között téma volt Észak-Korea várható összeomlása is a New York Times szerint. Az USA szöuli nagykövete a dokumentumok szerint azt is megemlíti, hogy Dél-Korea azt is fontolgatta, hogy akár kereskedelmi intézkedésekkel próbálja rábírni a térség nagyhatalmát, Kínát, arra, hogy fogadja el egy egyesített, amerikabarát Korea létezését.

A New York Times szerint a dokumentumok azt is megemlítik, hogy az amerikaiak szerint Kína áll a Google és több más számítógépes rendszer, köztük amerikai kormányzati számítógépek elleni hackertámadások mögött. Az információkat a lap szerint egy kínai forrás szolgáltatta az amerikai nagykövetségnek. Az iratok szerint az informatikai támadások célpontjai között voltak amerikai cégek, és a Dalai Láma is.

Szaúdi adományozók voltak szunnita terrorista csoportok, köztük az Al-Kaida legfőbb pénzügyi támogatói a New York Times szerint. A lap az iratokra hivatkozva azt is megemlíti, hogy az Egyesült Államok egyik katonai bázisának már régóta otthont adó arab ország, Katar teljesített a térségben a legrosszabul terrorista-ellenes akciókban.

A dokumentumokból az is kiderül a New York Times szerint, hogy a jemeni kormányzat fedezte az USA rakétatámadásait az Al-Kaida helyi csoportjai ellen. A lap szerint Abdullah Saleh jemeni elnök és az amerikai haderők közel-keleti parancsnoka, David Petraeus tábornok közötti januári megbeszélésen az elnök azt mondta, hogy "továbbra is azt fogjuk mondani, hogy a bombák a mieink, és nem az Önöké".

Egy 2009-es jelentés szerint az amerikaiak gyanúsnak találják a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök közötti szoros kapcsolatot, amely a New York Times szerint úgy írnak le a dokumentumokban, hogy "bőkezű adományokkal" és "jövedelmező energetikai szerződésekkel" telített. Az amerikai jelentésekben a lap szerint az is szerepel, hogy Berlusconi Putyin "szócsöve" Európában.

Forrás: AFP

A dokumentumokból a Guardian szerint az is kiderül, hogy az amerikaiak azt állítják: Oroszország és az orosz hírszerzés maffia-főnökökkel végezteti el a bűnügyi műveleteiket. A lap szerint az is szerepel az iratokban, hogy az amerikaiak szerint olyan közeli a kapcsolat az állam és a bűnszervezetek között, hogy tulajdonképpen egy "maffia-államról" van szó.

A Guardian szerint a nyilvánosságra került dokumentumokban az amerikai nagykövetségek keményen kritizálják az őket vendégül látó államokat. A lap szerint az iratok például Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt "alfahímnek" nevezik, Hamid Karzai afgán elnököt szerintük a "paranoia irányítja", Angela Merkel német kancellár pedig "kerüli a kockázatot,és ritkán kreatív". Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnököt a Guardian szerint az iratok Adolf Hitlerrel hasonlítják össze.

A New York Times is említ több napvilágra került kínos információt is. A dokumentumok szerint Abdullah szaúdi király például nem tartja sokra Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt, akit Pakisztán a legnagyobb akadályának nevez. "Ha a fej romlott, akkor az egész test romlottá válik" - mondta állítólag a szaúdi király, aki a dokumentumok szerint az iraki miniszterelnökről sincs jó véleménnyel.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Guardian szerint kétségbeesett kárcsökkentő akciót folytatott a dokumentumok kiszivárogtatása előtt kapcsolatba lépve például német, francia, és afgán vezetőkkel. Az amerikai nagyköveteket a lap szerint arra utasították, hogy lépjenek kapcsolatba az őket vendégül látó országgal, és tájékoztassák őket a dokumentumban szereplő állítások várható nyilvánosságra kerüléséről. A lap szerint Washingtonnak ezek után nehéz lesz meggyőznie a kapcsolatait szerte a világban, hogy a jövőbeli párbeszédeiket titokban tudják majd tartani.