Sehova se megy a szőke nő nélkül - a legérdekesebb WikiLeaks-akták

a WikiLeaks által kiszivárogtatott egyik amerikai diplomáciai dokumentum, Líbia, Moamer Kadafi, tripoli amerikai nagykövetség, Gene A. Cretz, Moamer Kadhafi
Vágólapra másolva!
A világ vezetőinek féltett titkairól is lerántják a leplet azok a titkos amerikai jelentések, amelyeket vasárnap óta hoz nyilvánosságra a WikiLeaks. A nagyköveti beszámolók szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető például retteg a víz feletti repüléstől, és egy napig sincs meg szőke ukrán ápolónője nélkül, Silvio Berlusconi olasz kormányfő pedig állandóan fáradt a bulizás miatt. Ismerje meg a titkos akták történeteit az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

Vasárnap délután óta megismerhető annak a 251 287 amerikai külügyi dokumentumnak egy része, amelyet a titkos kormányzati anyagok publikálásával foglalkozó honlap, a WikiLeaks szerzett meg és kezdett nyilvánosságra hozni. A dokumentumok az USA külügyminisztériuma és 274 külképviselete közötti levelezést, jelentéseket és jegyzeteket tartalmazzák: kiderül belőlük többek között, hogy milyen tervei voltak az USA-nak a világ többi országával kapcsolatosan, milyen titkos értesüléseket jelentettek az amerikai nagykövetek kormányuknak, milyen benyomást tettek az amerikai diplomatákra egyes országok vezetői, illetve milyen pletykák terjednek egy-egy miniszterelnökről, államfőről.

A hatalmas adattömeget a WikiLeaks saját állítása szerint csak nehézkesen tudja nyilvánosságra hozni egy ellene indított hackertámadás miatt: hétfő délelőttig ezért csak néhány száz dokumentumot jelentettek meg. A honlap információit ugyanakkor a világ több vezető napilapjához is eljuttatta, amelyek szintén folyamatosan közlik az érdekesebb titkokat és történeteket. A WikiLeaks ígérete szerint több fázisban fogja publikálni a titkos iratokat a következő hónapban: a legérdekesebb történeteket az [origo]-n ebben a folyamatosan frissülő cikkben követheti.

Elhazudja az amerikai bombákat a jemeni elnök - szánai nagykövetség, Jemen, 2010. 01. 04.

Hazudott országának a jemeni lázadók elleni harcról Ali Abdullah Szaleh jemeni államfő és kormánya is - derül ki az USA jemeni nagykövetének januári jelentéséből. Szaleh elnök David Petraeus amerikai tábornokkal folytatott megbeszélésén hangzott el, hogy az államfő hazugságokkal leplezi a Jemenben folyó amerikai hadműveleteket.

A tábornok és Szaleh az al-Kaida jemeni szárnya ellen folytatott harcról tárgyalt, többek között arról, hogy a jövőben ne pontatlan rakétákkal, hanem amerikai bombázó repülők precíziós csapásaival likvidálják az ellenséges célpontokat. Miközben a jemeni elnök ragaszkodott hozzá, hogy amerikai szárazföldi csapatok továbbra se vegyenek részt az akciókban, örömmel fogadta a légi támogatást, és közölte: "Továbbra is azt fogjuk mondani, hogy a bombák a mieink, nem a tieitek". Erre Szaleh miniszterelnök-helyettese azzal kezdett viccelni, hogy épp "most hazudott a parlamentnek", amikor azt mondta, hogy a legutóbbi légi csapás bombái "Amerikában készültek ugyan, de a jemeni légierő dobta le őket". (az eredeti jelentést itt találja).

Megszorongatták Németországot egy CIA-baki miatt - Berlin, Németország

A CIA 2007-ben tévedésből rabolt el egy német állampolgárt, amiért komoly feszültségek támadtak az amerikai titkosszolgálat és a német hatóságok között - írja a New York Times egy német jelentésre hivatkozva. A dokumentum szerint a CIA ügynökei elfogtak, majd Afganisztánban hónapokig fogva tartottak egy németet, akinek a neve megegyezett egy keresett fegyveressel.

Az ügy miatt a német hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki több CIA-ügynök ellen, akik részt vettek a balul sikerült akcióban. Az erről készült dokumentum szerint az amerikai diplomaták keményen figyelmeztették Németországot, hogy eszébe ne jusson végrehajtani a letartóztatásokat. Egy diplomata jelentése szerint "a célunk nem Németország megfenyegetése volt, hanem hogy arra buzdítsuk a német kormányt, hogy gondosan mérlegelje minden lépésének az USA-val való kapcsolatára gyakorolt következményeit".

"Béna kacsát" küldött az Európai Bizottságba Merkel - berlini nagykövetség, Németország, 2009. 12. 31.

"Energiaügyi biztosnak rúgták ki felfelé a béna kacsa német kormányzót" - ezzel a címmel küldött tavaly titkosítás nélküli beszámolót az amerikai külügynek a berlini nagykövetség. A dokumentumban arról írnak, hogy az Európai Unió jelenlegi energiaügyi biztosát, Günther Oettingert csupán azért jelölték a posztra, mert Angela Merkel német kancellár meg akart tőle szabadulni. Oettinger Baden-Württemberg tartomány kormányzójaként folyamatosan veszített támogatásából, Merkel pedig nem akarta, hogy az erőtlen politikus tovább gyengítse pártja, a CDU egyik legfontosabb bázisát - írják.

A jelentés szerint Németországban nagy hagyománya van annak, hogy a nemkívánatos politikusokat az Európai Bizottságba küldjék biztosnak, ami egyáltalán nem kitüntetés, hiába kommunikálják ezt Merkel szövetségesei. Hozzáteszik, hogy a pletykák szerint Merkel nem is akart olyan német EU-biztost, aki "túlragyogná őt" a hivatalos EU-találkozókon, és ez is közrejátszott a döntésben (az erről szóló jelentést itt találja).

Darabáron árusították a guantánamói foglyokat - Szlovénia, Belgium, Kiribati

Több európai nagykövetség jelentése alapján a New York Times szerint egyértelmű, hogy a guantánamói börtöntábor felszámolásához az amerikai diplomaták különböző ajánlatokkal próbálták rávenni a világ országait a börtönben őrzött foglyok befogadására. Szlovéniának például azt mondták, hogy ha befogad egy foglyot, találkozót kap Barack Obama amerikai elnökkel - írja a lap.

Más országoknak gazdasági előnyt vagy hatalmat ígértek: Kiribatinak több millió dollár értékű jutalmat ígértek, ha befogad 5 kínai muszlim rabot, Belgiumnak pedig azt sugallták, hogy több guantánamói rab befogadása könnyű módja lenne az európai országok közül való kitűnésnek.

Partizástól fáradt állandóan Berlusconi - római nagykövetség, Olaszország

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ügyei miatt nem csak a moszkvai, de a római nagykövetség diplomatái is aggódtak - derül ki egy a Telegraph által idézett jegyzetből. E szerint több gyanús szerződés született az olaszok és oroszok között, a nagykövetségnek pedig különösen egy sötét, oroszul beszélő olasz figura lett gyanús, aki a közvetítő szerepét kapta.

A jelentés Berlusconit fizikailag és politikailag is gyenge vezetőnek nevezte, aki "gondatlan, hiú, és egyáltalán nem hatékony". A diplomaták szerint a miniszterelnök gyakori éjszakázásai és a kemény bulizásra való hajlama miatt egyszerűen nem jut elég pihenéshez.

Minden oroszok Batmanje és Robinja - moszkvai nagykövetség, Oroszország, 2008 vége

Bár Oroszországban hivatalosan Dmitrij Medvegyev államfőnél van a hatalom, a nagykövetségi dokumentumok szerint Vlagyimir Putyin miniszterelnök szava nagyobb súllyal esik latba - írja a Telegraph egy 2008-as jegyzet alapján. A dokumentumban egy amerikai diplomata Medvegyev hatalomra kerülése után azt írta, hogy Putyin Batmanként viselkedik, Medvegyev pedig Robin szerepét játssza.

Egy másik dokumentum Putyint alfahímként jellemzi, a jelentést tevő diplomaták pedig azon spekulálnak, hogy valószínűleg macsó és tekintélyt parancsoló imidzse segített "figyelemre méltóan közeli kapcsolatot" kialakítani az olasz kormányfővel, Silvio Berlusconival. A két kormányfő a jelentés szerint pazar ajándékokkal halmozza el egymást, amiből az amerikai diplomaták azt a következtetést vonják le, hogy Berlusconi Putyin európai szócsöve lett.

Kadhafi repülésfóbiája és ukrán szőkéje - tripoli nagykövetség, Líbia, 2009. szeptember 29.

A tripoli nagykövetség tavalyi jegyzete szerint Moammer Kadhafi líbiai vezetőt különös félelmek, rigolyák irányítják: az államfő többek között retteg a víz fölött megtett repülőutaktól, és igyekszik távol tartani magát a magas emeletes házaktól is. Az amerikai nagykövetség az ENSZ 2009-es New York-i közgyűlésére készülő Kadhafi útjának szervezése során nyert bepillantást a vezető "legbelső köreibe", amely a jegyzet szerint igazolta, hogy a politikus "szeszélyes és hóbortos".

Gene A. Cretz tripoli nagykövet szerint Kadhafi emberei a New York-i út szervezése közben ragaszkodtak ahhoz, hogy a vezér vízumában arcképként egy olyan portré szerepeljen, amely Líbia városaiban a köztereken van kiplakátolva. Kadhafi amerikai szállásának egyeztetésekor kikötötték, hogy Kadhafi szobájának a földszinten kell lennie, repülőútját pedig azért szakította meg Portugáliában, mert "nem repülhet 8 óránál többet egyhuzamban", és - egy közeli embere szerint "fél a víz feletti repüléstől".

Kadhafi különösen függ bizalmasainak egy szűk csoportjától, akiket részletesen felsorol a nagyköveti jelentés. Az egyik különös figura a listán a líbiai vezető 38 éves ukrán ápolónője, akit a jegyzet "érzéki szőkeként" jellemez. A nő, Galja Kolotnyicka mindenhová elkíséri Kadhafit, mert állítólag csak ő tudja, mi kell neki: a nagykövet olyan pletykákat is hallott, miszerint Kadhafinak viszonya van az ápolóval (az eredeti dokumentumot itt találja).

A cikket hamarosan további történetekkel bővítjük.