Homályban maradt az Orbán-Putyin találkozó eredménye

Oroszországban tartózkodó ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök megbeszélést kezd Vlagyimir PUTYIN orosz kormányfővel
Vágólapra másolva!
Szó volt ugyan az orosz kézben lévő Mol-részvényekről Orbán Viktor magyar és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő moszkvai találkozóján, de ennél többet egyik fél sem árult el. Putyin külön kiemelte, hogy együttműködnének Magyarországgal az atomenergia terén, a Gazprom vezérigazgatója szerint pedig a Déli Áramlat gázvezeték ügyében is egyetértésre tudnak jutni.
Vágólapra másolva!

"A Mol és a Szurgutnyeftyegaz helyzetéről valóban szó volt, a megbeszélések folytatódni fognak" - nyilatkozta szűkszavúan szűkszavúan Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök sajtótitkára kedden kora este, miután az orosz kormányfő Moszkvában tárgyalt magyar parterével, Orbán Viktorral. A tárgyalás után a magyar delegáció tagjai nem nyilatkoztak a sajtónak. Orbán szerdán Varsóban tárgyal majd Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel.

A magyar fél sem árult el ennél többet, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő közleményéből annyi derül ki, hogy Orbán sikeresn tárgyalás folytatott Putyinnal, amelyen gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés legfontosabb területeit érintették. Az orosz 1tv.ru internetes honlap szerint Putyin azt mondta, a két ország közötti kereskedelem lehetőségeiről beszéltek, amelyben komoly szerepe lehet a csúcstechnológiás készülékeknek. Azt mondta, konkrét elképzeléseik vannak nanotechnológiával foglalkozó beruházásokról.

Az orosz-magyar kapcsolatokat több nyitott gazdasági kérdés is terheli, amelyek közül a Szurgutnyeftyegaz nevű orosz olajipari vállalat kézben lévő, 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag sorsa lehet a legkényesebb. Ezt a magyar kormány szeretné visszaszerezni, ennek érdekében Orbán állítólag egy javaslatcsomagot vitt Moszkvába, amelyben szerepel többek közt a Paksi Atomerőmű bővítése, illetve az orosz szabványú vasútvonal kiépítése Dunaújvárosig (a részletekről itt olvashat).

Alekszej Miller a Gazprom gázipari monopólium vezérigazgatója újságírók előtt konstruktívnak nevezte az orosz-magyar együttműködést a Déli Áramlat gázvezeték ügyében. A tárgyalás után Miller úgy fogalmazott: a magyar féllel minden kérdésben egyetértésre tudnak jutni, minden feladatot sikeresen megoldanak. Szerinte Magyarországon soha nem vonták kétségbe a projekt szükségességét, és túljutottak a magyarországi parlamenti választások miatti átmeneti időszakon.

A tárgyalások kezdete előtt Putyin és Orbán is csak a kötelező udvariasság jegyében nyilatkozott. "A következő évben Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját. Ez nagyon fontos számunkra, remélem, az önök vezetése alatt megfelelő lökést fog kapni az EU és Oroszország együttműködése" - mondta a PRIME-Taszsz hírügynökség tudósítása szerint Vlagyimir Putyin.

Putyin szerint az orosz-magyar csúcstalálkozón "van miről tárgyalni". Példaként az energiaszektort, a nukleáris energetika fejlesztésének lehetőségét, a közlekedést és a csúcstechnológiai ipart említette. Utóbbiról azt mondta: már konkrét terveik vannak a nanotechnológia területén. "Nagy projektek vannak, amelyekről, remélem, tárgyalni fogunk" - mondta Putyin.

"Oroszország katonai, politikai és gazdasági nagyhatalom, és remélem, ezen a találkozón 21. századi szellemben erősödni fog az együttműködés" - mondta a tárgyalások kezdetén Orbán a RIA-Novosztyi hírügynükség tudósítása szerint. Orbán azt mondta: reményei szerint közeledni fognak az álláspontok, és erős, hosszú távú együttműködés jön létre a két ország közt az energiaellátás területén.