Egyetlen szövetségese is kihátrál Észak-Korea mögül a WikiLeaks szerint

Vágólapra másolva!
A kínai vezetés körében egyre népszerűbb elképzelés, hogy déli vezetéssel kellene egyesülnie a két Koreának - derül ki a WikiLeaks által közétett dokumentumokból. A dokumentumok alapján kínai diplomaták "romlott gyereknek" nevezték Észak-Koreát, amely mögül egyetlen komoly szövetségese hátrálhat ki.
Vágólapra másolva!

A kínai vezetés fokozatosan távolodik el Észak-Koreától és kész elfogadni a Koreai-félsziget egyesítését - olvasható a Guardianben a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott egyik amerikai külügyminisztériumi dokumentum szerint. A dokumentum magas rangú pekingi hivatalnokokra hivatkozik, akik Észak-Koreát "romlott gyereknek" neveztek.

Az információ különösen érzékeny időpontban került napvilágra, miután egy hete az észak-koreai hadsereg tüzet nyitott egy, a déliek szuverenitása alá tartozó szigetre, az incidensben négy ember halt meg. Bár Kína nem ítélte el az északiak támadását, a Guardian szerint hétfőn úgy tűnt, az USA nyomására elfogadja a helyzet diplomáciai úton történő rendezését, amikor magas rangú észak-koreai diplomatát hívott Pekingbe.

A WikiLeaks birtokába került dokumentumok szerint Peking bizalma tavaly rendült meg Észak-Koreában, mert rakéta- és atombomba-tesztjei veszélyeztetik a régió stabilitását, és így csökkentik Kína versenyképességét, komoly gazdasági károkat okozva az országnak. Kína attól is tart, hogy a jelenlegi északi-koreai vezető, Kim Dzsong-Il halála után utódlási harcok törhetnek ki.

A WikiLeaks által publikált dokumentumban az is szerepel, hogy a dél-koreai külügyminiszter-helyettesnek két magas rangú kínai diplomata azt mondta, Koreának a déliek vezetésével kellene egyesülnie, és ez az elképzelés a kínai felső vezetésben is egyre népszerűbb. Egy kínai nagykövet pedig azt mondta, az észak-koreai atomfegyverkezés az egész világra veszélyt jelenthet.

A világtól teljesen elzárt Észak-Koreának északi szomszédja, Kína az egyetlen számottevő szövetségese, amely a rengeteg segély küldése mellett diplomáciailag is rendszerint kiállt az északiak mellett. Ha helytállóak a WikiLeaks információi, komoly változások várhatóak a Koreai-félszigeten.