Vágólapra másolva!
Nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki az Interpol a Wikileaks alapítója, Julian Assange ellen, de nem az amerikai külügyi iratok kiszivárogtatása, hanem nemi erőszak és szexuális zaklatás gyanúja miatt keresik.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az Interpol az amerikai külügyi iratokat kiszivárogtató és nyilvánosságra hozó portál, a Wikileaks alapítója ellen - jelentette be a lyoni székhelyű nemzetközi rendőri szervezet szóvivője szerda hajnalban. A szóvivő szerint a nemzetközi letartóztatási parancsot Svédország kezdeményezte nemi erőszak és szexuális zaklatás gyanújával. A 39 éves, Ausztráliában született férfit a nyár végén két fiatal svéd nő nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolta meg.

A svéd igazságszolgáltatás november 18-án letartóztatási parancsot adott ki az egyik országból a másikba költöző Assange ellen, aki a svéd legfelsőbb bíróságnál fellebbezett ez ellen. Az Interpol ennek ellenére közzétette a nemzetközi letartóztatási parancsot, ami azt jelenti, hogy az a szervezet mind a 188 tagállamában - köztük Magyarországon is - érvényben van.

Közben Julian Assange az amerikai Time magazinnak a Skype internetes telefonon nyilatkozva azt hangoztatta: Clintonnak le kell mondania, amennyiben a külföldön tartózkodó amerikai diplomatákat kémkedésre szólította fel. A kiszivárogtatott amerikai külügyi dokumentumokból amerikai és európai lapok folyamatosan újabb részleteket közölnek.