Bombázással fenyegette Észak-Koreát a déli védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
Légitámadással reagálna egy újabb észak-koreai támadásra az új dél-koreai védelmi miniszer. A nyugalmazott tábornok pénteken a parlamentben válaszolt arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha megismétlődne a múlt keddi támadás, amelyben négy ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Bombatámadással fenyegette meg Észak-Koreát az újonnan kinevezett dél-koreai védelmi miniszter Kim Kvan Dzsin. A miniszter - akinek elődje az észak-koreaiak tüzérségi támadás miatt távozott - pénteken jelentette be: amennyiben Phenjan megismétli a múlt heti támadást, Szöul beveti légierejét, és bombázni fogja Észak-Koreát.

A nyugalmazott tábornok a miniszteri beiktatása alkalmából összehívott parlamenti ülésen fejtette ki álláspontját, arra a kérdésre válaszolva, mit tenne egy következő északi támadás esetén. Korábban a dél-koreai hírszerzés főnöke azt mondta: igen nagy a valószínűsége annak, hogy Phenjan ismét támadást hajt végre az ország ellen.

A hivatalosan 1950 óta még mindig hadban álló két Korea között különösen feszült a helyzet, miután az északiak kedden tüzérségi támadást hajtottak végre egy, a déliek országrészhez tartozó sziget ellen, két katona és két civil halálát okozva. Észak-Korea azzal vádolja Dél-Koreát, hogy élő pajzsként használta a sziget a lakosságát, és újabb csapásokkal fenyegette meg a délieket.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön kijelentette: Phenjan fenyegetést jelent nemcsak a régióra, hanem az egész világra nézve. Észak-Korea ügyében Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok diplomáciai vezetői hétfőn tanácskoznak Washingtonban. Közben az Egyesült Államok igyekszik nyomást gyakorolni Kínára, Phenjan egyetlen szövetségesére, hogy térítse jobb belátásra partnerét. A pekingi vezetés korábban leszögezte, hogy nem hibáztatja Észak-Koreát a múlt heti, több halálos áldozatot követelő támadásért.