Veszélyesen magas a vízállás Velencében

Vágólapra másolva!
Kockázatosan magasra, 140 centiméteresre nőtt a Velencét körülvevő lagúna vízszinje, ezért narancssárga riasztást rendeltek el. A város folyamatosan süllyed, ezért egy zsiliprendszerrel próbálják megóvni a tengertől.
Vágólapra másolva!

Szirénák hangjaira ébredtek pénteken a velenceiek, miután a heves esőzések következtében a lagúna elérte az idei év legmagasabb vízszintet. Akkor szólaltak meg a figyelmeztető szirénák, amikor a vízszint 110 centiméteres volt. Később ez megközelítette a kritikus 140 centimétert. Jelenleg narancsszínű riasztás van Velencében. Ez azt jelenti, hogy kockázatos a helyzet, de még kezelhető.

A vörös riasztási szintet akkor hirdetik ki, amikor a vízszint meghaladja a 140 centimétert. Az előrejelzések szerint nem fog emelkedni a víz, sőt szombatra 120 centire, vasárnapra pedig 90 centire csökken. Velencében 2009 decemberében volt utoljára vörös riasztás. Akkor több 150 centis volt a vízszint, amely később fokozatosan süllyedni kezdett. A legsúlyosabb árvíz 1996. november 4-én volt. Akkor elérte a víz a 194 centimétert, miközben Olaszország más részein is áradások voltak.

A város szintje a tengerhez képest állandóan süllyed. Az elmúlt száz év alatt csaknem 25 centit. A süllyedés fél milliméter évente. Emiatt kell a Szent Márk téren egy évben csaknem 200 napig gumicsizmában közlekedni. 2003-ban az ENSZ világörökség-listáján szereplő városban hosszas huzavonák után megkezdődött a MOSE-projekt, amely zsiliprendszer megépítésével próbálja megoldani a víz okozta problémát. A munkálatoknak 2012-ig kell befejeződniük.