Lezárta a határait a vitatott választás miatt Elefántcsontpart

Vágólapra másolva!
Minden határát lezárta, és felfüggesztette a külföldi hírcsatornák adását Elefántcsontparton, ahol máig nem hirdették ki a múlt vasárnapi elnökválasztás eredményét. A választási bizottság ugyan az ellenzéki jelöltet hirdette győztesnek, de az alkotmánybíróság ezt nem fogadja el 
Vágólapra másolva!

Lezárta határokat, és elvágta a kapcsolatot a nemzetközi sajtóval Elefántcsontpart, miután egyre fokozódik a feszültség a múlt vasárnapi elnökválasztás második fordulójának vitatott eredménye miatt. A határok határozatlan időre lesznek lezárva - közölte a hadsereg -, egyúttal bejelentették, hogy haladéktalanul felfüggesztik az országban az összes külföldi hírcsatorna adását a CNN-től a France24-ig.

A voksolás győztesének az ellenzéki jelölt, Alassane Ouattarát hirdette ki a választási bizottság elnöke, Youssouf Bakayoko. Bakayoko fegyveres őrök társaságában egy hotelszobában jelentette be, hogy Outtara 54, ellenfele, a hivatalban lévő elnök, Laurent Gbagbo pedig csak 46 százalékos eredményt ért el. Outtara az első fordulóban 32, Gbagbo pedig 38 százalékos eredményt ért el.

A bejelentéssel egy időben az alkotmánybíróság elnöke - akit Gbagbóhoz közel állónak tartanak - közölte, a választási bizottság helyett ő fogja bejelenteni a választás eredményét. A választás célja az volt, hogy újra egyesítsék a 2002-ben polgárháború miatt kettészakadt, erős vallási - keresztény-muszlim - ellentétek feszítette országot, de a BBC szerint a nem világos végeredmény miatt bizonytalan kimenetelű kötélhúzás indult a testületek között.

Laurent Gbagbo hivatalban lévő elnök hívei azt állítják, hogy csalás történt az ország korábbi lázadók ellenőrizte északi részén, ahol Outtara különösen népszerű.