Őrizetbe vettek egy terroristagyanús férfit Ausztriában

Vágólapra másolva!
Állítólag belgiumi NATO-létesítmények ellen tervezett terrortámadásokhoz segédkezett az a csecsen férfi, akit Ausztriában fogtak el a belga hatóságok körözése alapján. Egy osztrák lap szerint a férfi Doku Umarov csecsen hadúr támogatója volt. Az általa vezetett úgynevezett Kaukázusi Emirátus tagjai követték el idén márciusban a moszkvai metró elleni támadást.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek az osztrák rendőrök egy csecsen származású férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy szélsőséges iszlamista csoport tagjaként merényletet akart végrehajtani Belgiumban a NATO létesítményei ellen - közölte szombaton az osztrák belügyminisztérium. A tárca egyik szóvivője szerint a férfit egy Belgiumban kiadott nemzetközi letartóztatási parancs alapján fogták el. A belga hatóságok gyanúja szerint ugyanis a csecsen származású férfi segített egy olyan támadás előkészületében, amelynek célpontja a belgiumi NATO létesítmények lettek volna.

Az osztrák belügyminisztérium szerint a férfit még szerdán fogták el a bécsi repülőtéren. Azzal gyanúsították, hogy logisztikai segítséget nyújt az iszlamista terrorszervezetnek. Az osztrák Kronenzeitung napilap szerint a férfi feleségével és két gyerekükkel együtt Neunkirchenben élt, amely Ausztria déli részében található. Állítólag Doku Umarov csecsen hadúr támogatója volt, aki az úgynevezett Kaukázusi Emirátus vezetőjének tartja magát. Egy másik osztrák napilap, a Kurier információi szerint a férfit akkor vették őrizetbe, amikor visszatért mekkai zarándoklatáról.

A belga hatóságok kedden jelentették be, hogy összesen 11 embert vettek őrizetbe egy közös akcióban Belgiumban, Németországban, és Hollandiában. Az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy merényleteket terveztek Belgiumban, valamint, hogy a Kaukázusi Emirátust pénzelik. A szélsőséges iszlamista Kaukázusi Emirátus tagjai követték el idén márciusban a moszkvai metró utasai ellen elkövetett merényleteket, amelyekben 40 ember halt meg.

Ausztriában mintegy 20 ezer csecsen él, ami a legnagyobb külföldön élő csecsen kisebbség. Az osztrák titkosszolgálati jelentések szerint az Ausztriában élő csecsenek megosztottak - az emberek fele Umarovot, a többiek pedig a moszkvai vezetés dédelgette csecsen elnököt, Ramzan Kadirovot támogatják. Bécsben jelenleg is zajlik egy per, amelyben három férfit vádolnak azzal, hogy 2009-ben az osztrák fővárosban megöltek egy csecsen disszidenst, Umar Israilovot. A gyilkosságot az osztrák rendőrség szerint a csecsen államfő, Kadirov rendelhette el.