A békefenntartók táborából indulhatott a kolera Haitin

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint a nepáli békefenntartók táborában ütötte fel a fejét a kolera Haitin. Eddig kétezren vesztették életüket, és kilencvenezren betegedtek meg.
Vágólapra másolva!

A nepáli békefenntartók táborából indult el az kolerajárvány, amely eddig kétezer ember halálát okozta Haitin - áll a francia külügyminisztériumnak készített szakértői jelentésben. A fejét október közepén felütő járvány kapcsán korábban többen arra gyanakodtak, hogy a kórt nepáli kéksapkások hurcolták be az országba, de az ENSZ cáfolta ezt.

Egy illetékes szerint, aki a szakértői jelentést jól ismeri, a haiti egészségügyi minisztérium által fölkért Renaud Piarroux epidemiológus nagy pontossággal behatárolta a kolera gócpontját, amely Mirebalais városánál, az Artibonite folyó deltavidékén volt, ott ahol a nepáliak tábora van.

A nepáliaktól még nem vettek mintát

A francia professzor szerint más magyarázat nem lehetséges, tekintve, hogy az országban nem fordultak elő kolerás esetek, és hogy egy adott helyen, nagy sűrűségben jelent meg a kolerabaktérium. A szakértő úgy véli, hogy a kórt okozó baktériumok egy időben, nagy mennyiségű emberi ürülékkel kerültek az Artibonite folyóba. Hiányzó elemként említette a szakember, hogy a nepáliaktól még nem vettek mintát.

A járvány kitörése óta Haitin a kolera halálos áldozatainak a száma meghaladta a kétezret, miközben a kór terjedése nem mutatja a lassulás jeleit. Eddig több mint kilencvenezer megbetegedést regisztráltak Amerika legszegényebb országában.