Elzárva tartja a bíróság a WikiLeaks-alapítót

Vágólapra másolva!
Óvadék ellenében sem engedi szabadlábra a brit bíróság Julian Assange-et, a WikiLeaks alapítóját, aki kedden adta fel magát a rendőrségnek Londonban. Assange-et nemi erőszakkal gyanúsítják a svéd hatóságok, a férfi viszont állítja, hogy az általa alapított kiszivárogtató oldalt akarják ellehetetleníteni.
Vágólapra másolva!

Kedden délután tartották Julian Assange óvadéki tárgyalását az egyik londoni bíróságon. A WikiLeaks-alapító egy hátsó bejáraton érkezett meg az épületbe, így elkerülte az összegyűlt rengeteg újságírót. A Guardian tudósítása szerint a tárgyaláson megjelent Ken Loach brit filmrendező, aki másokkal együtt felajánlotta, hogy kifizeti az óvadékot, a bíróság azonban úgy döntött, óvadék ellenében sem engedi szabadon Assange-et.

A bíró azzal indokolta a döntését, hogy komoly ügyről van szó, illetve hogy tart a WikiLeaks-alapító eltűnésétől. Assange önként adta fel magát a londoni rendőrségen, ahol kedd délelőtt letartóztatták. A brit igazságszolgáltatás a kiadatásáról fog dönteni, ami hetekig is eltarthat.

A 39 éves ausztrál férfit azzal gyanúsítják, hogy megerőszakolt két nőt Svédországban idén augusztusban. Assange tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy az általa alapított kiszivárogtató oldalt akarják ellehetetleníteni.

A két nő azt állítja, beleegyeztek abba, hogy közösüljenek Assange-dzsel, de a férfi később kényszerítette őket a folytatásra. A nők azt mondták a svéd hatóságoknak, hogy azért gondolták meg magukat, mert állításuk szerint az óvszer tönkrement, és Assange ennek ellenére is folytatni akarta a szexet.

Assange a keddi tárgyaláson is közölte, hogy alaptalannak tartja az ellene felhozott gyanúsításokat. Amikor a bíró megkérdezte tőle a címét, először egy postafiókot adott meg, de végül közölt egy ausztráliai címet. A bíró döntésének értelmében december 14-éig biztosan őrizetben marad.

A WikiLeaks már közel négy éve működik, de Assange idén tett szert nemzetközi ismertségre, miután az oldal egyre fajsúlyosabb és egyre nagyobb mennyiségű bizalmas iratokat hozott nyilvánosságra. A legtöbb dokumentum az Egyesült Államokra vonatkozott, így az amerikai hatóságok részéről érkezett a legtöbb kritika Assange és az általa alapított oldal ellen.

Több amerikai politikus is Assange elfogására szólított fel, így várhatóan megkönnyebbüléssel fogadják a fejleményeket. A letartóztatás hírére az éppen Afganisztánban tartózkodó Robert Gates amerikai védelmi miniszter úgy reagált az őt kérdező újságíróknak, hogy ezt "jó hírnek" tartja.

A korábban bizalmas iraki és afganisztáni háborús dokumentumokat is nyilvánosságra hozó WikiLeaks november 28-án kezdett el közzétenni amerikai diplomáciai iratokat. Azóta több cég is felmondta az oldalnak nyújtott technikai szolgáltatásokat, Assange svájci bankszámláját pedig befagyasztották.

A legutóbbi fejlemény, hogy kedden a Visa bejelentette, felfüggeszti a WikiLeaksnek szóló kifizetéseket, és a Mastercard is közölte, hogy felülvizsgálja az oldallal kapcsolatos szolgáltatását. Ez további nehézségeket jelenthet az oldal számára, amely saját bevallása szerint a nagyrészt adományokból tartja fenn magát.