Hemzsegnek a háborús bűnösök Horvátországban az Amnesty szerint

Vágólapra másolva!
Megrótta Horvátországot az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet csütörtökön amiatt, hogy nem jár el elég gyorsan és pártatlanul a háborús bűntettek ügyében, így sok vétkes elkerülheti az igazságszolgáltatást. A vádlottak háromnegyede ráadásul szerb.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet szerint Horvátország nem jár el megfelelően a háborús bűntettek ügyében, így sok vétkes elkerülheti az igazságszolgáltatást.

"A zágrábi kormány ígéretei ellenére, hogy hathatósan kivizsgálja a szerb lázadókkal 1991-1995-ben vívott véres etnikai háború idején elkövetett bűncselekményeket, az ország csak 18 esetet zár le évente, miközben még mintegy 700 ügy vár elbírálásra, és sokan, akik embertelen cselekedeteket követtek el, valószínűleg soha nem állnak majd bíróság elé" - olvasható a jogvédő szervezet új jelentésében.

Az Amnesty International szerint az ország vonakodik a vizsgálattól a horvát többséghez tartozók ügyében, a vádlottak háromnegyede szerb. A nyilvánosság által több magas rangú horvát politikai és katonai tisztségviselő - köztük például a parlament helyettes elnöke - ellen felhozott vádakat eddig nem vizsgálták ki. "A horvát igazságügyi rendszer sok hiányossága nagyrészt abból fakadhat, hogy nincs meg a politikai akarat a háborús örökség kezelésére" - mondta Nicola Duckworth, az AI európai és ázsiai igazgatója.

Duckworth szerint Horvátországnak foglalkoznia kell a múltjával, ha előbbre akar jutni, ráadásul az e téren tapasztalható lassú ütem, a háborús bűnök büntetlenül maradása gátolhatja az ország európai uniós csatlakozását. Bár mutatkozik némi haladás, "az igazságszolgáltatás lassú és igen szelektív" - mondta.

Az emberjogi szervezet jelentése olyan időben marasztalja el Horvátországot, amikor Zágráb az európai uniós csatlakozási tárgyalások utolsó szakaszába lép, a 2012-es bejutás reményével. Az unió igazságügyi biztosa már figyelmeztette Horvátországot: fel kell gyorsítania igazságügyi reformjait, hogy bíróságai teljesen pártatlanokká és hatékonyakká váljanak, erősödjön a harc a korrupció és a szervezett bűnözés ellen, és adjanak meg minden jogot a menekülteknek és a kisebbségeknek.