Moszkva rendezné a Mol-részvények helyzetét

Surgutneftegas, Szurgutnyeftyegaz orosz olaj- és gázipari részvénytársaság, MOL résztulajdonos
Vágólapra másolva!
Oroszország arra számít, hogy a magyar kormány tisztázza a Szurgutnyeftyegaznak a Molban szerzett részesedése körüli helyzetet. Az orosz miniszterelnök-helyettes Moszkvában azt mondta: nem tehetik meg, hogy nem reagálnak az orosz beruházó hátrányos megkülönböztetésére. Az oroszok azt várják, hogy tartsák tiszteletben a Szurgutnyeftyegaz jogait, vagyis jegyezzék be a részvénykönyvbe.
Vágólapra másolva!

Oroszország továbbra is azt várja a magyar kormánytól, hogy szűntesse meg az orosz befektetőket érintő diszkriminációt - jelentette ki az ITAR-TASZSZ tudósítása szerint csütörtökön Moszkvában Igor Szecsin, energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes. Szecsin szerint Moszkva számít rá, hogy a magyar kormány intézkedéseket tesz a Szurgutnyeftyegaz olajtársaság Molban szerzett részesedése körül kialakult helyzet rendezése érdekében.

"Nem tehetjük meg, hogy nem reagálunk, mivel orosz beruházó hátrányos megkülönböztetésének nyilvánvaló esetéről van szó" - mondta Szecsin, aki szerint folyamatosan tárgyalnak a magyar féllel. Az oroszok azt várják, hogy tartsák tiszteletben a Szurgutnyeftyegaz jogait. "Nem akarjuk, hogy ez az üzlet a kapcsolatok bonyolultabbá válásához vezessen, különböző megoldásokat javaslunk, és reméljük, hogy ez eredményt hoz" - mondta Szecsin.

A Szurgutnyeftyegaz orosz olajipari vállalat tavaly tavasszal szerzett 21,2 százalékos részesedést a Mol Nyrt-ben, de részvényesi jogait nem gyakorolhatja, mivel nem jegyezték be a részvénykönyvbe. A Szurgutnyeftyegaz megpróbálta ugyan bírósági úton érvényesíteni a jogait, de a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a keresetét. Vlagyimir Putyin miniszterelnök november végén egy berlini konferencián azt mondta: minden szabályt megszeg, hogy ki akarják zárni az orosz tulajdonosokat.

A magyar kormány ugyanakkor szeretné visszaszerezni a részvénycsomagot, mert - ahogy Fellegi Tamás fejlesztési miniszter fogalmazott - nem érdekelt abban, hogy olyan stratégiai jellegű magyar vállalatban, mint a Mol, meghatározó külföldi tulajdon jöjjön létre. A visszavásárlás azonban több százmilliárd forintba kerülne, illetve az orosz fél a pénz mellett más feltételeket is szabhatna.

A Mol-részvények ügye lehetett az egyik központi témája Orbán Viktor magyar kormányfő és Putyin múlt keddi moszkvai tárgyalásainak. A magyar kormányfő állítólag egy javaslatcsomagot vitt Moszkvába, amelyben gazdasági előnyöket ajánlott az orosz félnek, cserébe a részvényekért. Részleteket egyik fél sem közölt, de az [origo] diplomáciai forrásból úgy értesült, a kétórás megbeszélésnek eredetileg sem az volt célja, hogy konkrét megállapodás jöjjön létre, hanem inkább az, hogy a kormányfők szemtől szembe mondhassák el, mit várnak a másik féltől.