Tizennyolc év börtön a Parmalat volt elnökének

Vágólapra másolva!
Tizennyolc év börtönre ítélték a Parmalat tejipari vállalat volt elnökét, Callisto Tanzit. A 2003-ban letartóztatott Tanzi 14 milliárd eurót tüntetett el a Parmalat kasszájából, most kétmilliárdot kell visszafizetnie. Ügyvédjén keresztül azt nyilatkozta, hogy nem számított ilyen súlyos büntetésre.
Vágólapra másolva!

Szándékos csődokozás és vállalati vagyon jogtalan eltulajdonítása miatt tizennyolc év börtönbüntetésre ítélte az olasz bíróság a Parmalat tejipari vállalat volt elnökét. Callisto Tanzi 14 milliárd eurót és a vállalat kétezerötszáz kisbefektetőjének megtakarítását sikkasztotta el. Az ügy 2003-ban derült ki, Tanzit azonnal letartóztatták, és azóta az ellene indított perekben már egyszer elítélték tíz évre, de most a bíróság 18 évre súlyosbította a korábbi ítéletet.

A Parmalat korábbi vezetőjének most kétmilliárd eurót kell visszafizetnie a cégnek, illetve 30 millióval kell kártalanítania a kisbefektetőket is. A Parmalat volt elnökének tizenhét vádlott társából tizenötöt ítéltek el, a volt igazgató Fausto Tonna 14 évet kapott, a legenyhébb büntetés másfél év börtön. Tavaly megtalálták a tejipari cég egykori vezetői kincsének egy részét, többek között Van Gogh és Picasso festményeket száz millió euró értékben.