Atomháborúval fenyeget az amerikai hadgyakorlat Észak-Korea szerint

Vágólapra másolva!
Atomháborúval fenyeget az amerikai-dél-koreai együttműködés - olvasható egy, az észak-koreai kommunista párt lapjában megjelent kommentárban.
Vágólapra másolva!

Közelgő atomháborúról jelent meg kommentár az észak-koreai kommunista párt lapjában, a Rodong Szinmunban - derült ki a KCNA észak-koreai hírügynökség jelentéséből.

A lap cikke szerint a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok csak az Észak- és Dél-Korea közötti feszültséget fokozzák, és az "atomháború sötét felhőit" sodorják a Koreai-félsziget fölé. A két ország a november végi közös hadgyakorlat után bejelentette, hogy decemberben, vagy 2011 elején újabb hadgyakorlatot tart.

Szöulban vasárnap jelentették be, hogy Dél-Korea hétfőtől ötnapos tüzérségi lőgyakorlatot tart partvidéke mentén. Phenjan általában hasonló fenyegető megnyilatkozásokkal szokott reagálni az ilyesfajta szöuli bejelentésekre.

A dél-koreai vezérkar egy név nélkül nyilatkozó tagja megpróbálta kisebbíteni a hadgyakorlat jelentőségét, mondván, hogy rutin gyakorlatozásról van szó, amely nem is fogja érinteni a vitatott nyugati tengeri határvidéket, ahol a múlt hónapban Észak-Korea civil déli területekre lőtt. A négy áldozatot követelő támadás óta nagy figyelem kíséri a sűrűsödő dél-koreai hadgyakorlatokat, mivel Phenjan állítása szerint az incidens során déli gyakorlatozók lőttek először (az incidensről itt olvashat bővebben).

Az amerikai és a dél-koreai védelmi minisztérium tisztségviselői hétfőn egynapos megbeszélésen egyeztettek az Észak-Koreával kapcsolatos és egyéb kérdésekről. A két kormány gyakran szervez ilyen találkozókat. A múlt héten például amerikai és dél-koreai vezető diplomaták, japán követekkel kiegészülve megegyeztek arról, hogy addig nem kezdik újra Phenjannal az atomprogramja megszüntetéséről folytatott tárgyalásokat, amíg az ország nem változtat magatartásán.