"Nem rossz szándékból tettük" - 15 éve fosztogattak a lelőtt gentleman bankrablók

Karlsruhe, bankrablás, a bank biztonsági kamerájának képe
Vágólapra másolva!
Bocsánatkérő képeslappal, ellopott, majd visszaadott autókkal és a kedélyes csevegéssel érdemelte ki becenevét az a profi bankrabló páros, akiket Németországban a rendőrség is csak "gentleman rablóknak" nevezett az utóbbi években. A cseh házaspár tizenöt éve ugyanazon a környéken fosztogatott, és bár rengeteg felvétel készült róluk, másfél évtized alatt sem sikerült őket élve elfogni. A rablók udvariassága egészen addig tartott, amíg múlt pénteken kutyaszorítóba nem kerültek: utolsó akciójuk gyilkos tűzharcba torkollt, amelyben mindketten meghaltak.
Vágólapra másolva!

"Elnézést, nem rossz szándékból tettük" - ezzel az 1995-ben írt bocsánatkérő levéllel érdemelte ki magának a "gentleman rabló", avagy "úriember rabló" becenevet az a Németországban fosztogató páros, akik másfél évtizede sorozatosan fosztottak ki pénzintézeteket Karlsruhe városában és környékén. A szokatlanul udvarias rablók egy banki gyakornoknak küldték a bocsánatkérő lapot, akit teljesen sokkolt, hogy áldozata volt egyik első rablásuknak. Udvarias, barátságos modoruk azóta híressé tette őket: a rendőrség 2010 decemberéig összesen 21 bankrablást írt a számlájukra. Az utolsó, múlt pénteki rablás elhozta a végzetüket: mindketten életüket vesztették a rendőrséggel folytatott párharcban.

A fegyveres rablók a gyanú szerint 1995 óta összesen mintegy 2 millió eurót (több mint félmilliárd forintot) zsákmányoltak délnyugat-németországi akcióik során. A támadásokat viszonylag egyenletes időközönként követték el, évente egy, legfeljebb két pénzintézetet raboltak ki. A legtöbb esetben 100 ezer euró (28 millió forint) körüli összeget vittek el a bankok széfjeiből, de volt, hogy csak 10 000 eurót zsákmányoltak, és olyan is előfordult, hogy 250 ezer euróval sikerült elmenekülniük.

A német lapok szerint bocsánatkérő levelük után is rászolgáltak a becenevükre: rablásaik során határozottan, mindenre eltökélten, de közben mindig nagyon udvariasan viselkedtek - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) egy korábbi rendőrségi közleményre hivatkozva. Bár rendszeresen menekültek el a kirabolt bankfiókokból egy-egy banki alkalmazott kocsijával, a kocsit és a kulcsot rendre visszajuttatták. Egy 2009-es bankrablásról készült videofelvételen pedig látszik, hogy a páros egyik tagja hosszan, kedélyesen és udvariasan cseveg a bank három női alkalmazottjával, és csak az utolsó pillanatban kezd rövidebb dulakodásba, miután valamit (vélhetően egy pisztolyt) előhúz a kabátjából.

Fantomképek, fotók, nyomravezetői díj

A gentleman bankrablók a német lapok szerint vérbeli profik voltak, így annak ellenére sem sikerült azonosítani őket, hogy rablásaik során a biztonsági kamerák kifejezetten jó minőségű fényképeket készítettek róluk. A rendőrség már korábban gyanította, hogy külföldről érkeznek a támadók, hiszen hiába támadtak rendre ugyanazon a környéken, arcuk és kilétük teljesen ismeretlen volt a helyi hatóságok előtt.

A párost előbb fantomképek, majd tömegesen készülő fotók alapján éveken át a lakossággal is kerestették, és 50 ezer eurós (14 millió forint) nyomravezetői díjat is kitűztek rájuk. A felhívások alapján azonban a rendőrök sötétben tapogatóztak: egy 2010 decemberi közleményben a rendőrség azt írta, hogy az elkövetők akár köztiszteletnek örvendő polgárok is lehetnek bárki "szomszédjából", és elképzelhető, hogy nincs priuszuk sem.

Rendőrségi felvétel az egyik rablásról

A bankrablók pénteki halála után a külföldi verzió tűnik valószínűbbnek, a Karlsruhéban lelőtt rablópáros a náluk talált személyi igazolványok alapján ugyanis egy cseh házaspár, egy 40 éves férfi és egy 38 éves nő volt. Múlt heti, utolsó rablásuk előtt egy karlsruhei hotelban szálltak meg, ami azt mutatja, hogy nem a környékről érkeztek. Bár a rendőrség szerint csak a DNS-vizsgálatok tudják teljesen biztosan bebizonyítani, hogy ők voltak a gentleman rablók, de már most "nagyon valószínű", hogy így volt.

Bilincs, paróka és szemüveg

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) honlapján felsorolt esetekből kitűnik, hogy a rablók szinte minden rablásnál ugyanazt a forgatókönyvet követték. A korábbi rablásoknál néha egy harmadik elkövető, egy ismeretlen férfi is elkísérte őket, de az utóbbi években már csak a cseh házaspár követte el a támadásokat: minden esetben két fekete pisztollyal fenyegették meg a banki alkalmazottakat, majd egyikük egy dolgozóval lement a pincében található széfhez, míg a másik a többi alkalmazottra vigyázott.

A rablások végén általában megkötözték az alkalmazottakat, és a pincében hagyták őket, de senkit nem bántottak. Ehhez is mindig megvolt a profi felszerelésük: előfordult, hogy bilincseket is vittek magukkal, vagy műanyag kötelékekkel érkeztek, hogy egyszerűen meg tudják kötözni az alkalmazottakat. A rablók mindig igyekeztek profi módon eltorzítani az arcukat is: a Süddeutche Zeitung szerint 1999-ig az arcukat takaró gyapjúsapkát viseltek, később viszont parókákkal, baseballsapkákkal és hatalmas szemüvegekkel változtatták el az ábrázatukat.

Forrás: AFP
Rengeteg fotó készült róluk (nagyobb felbontásért kattintson a képre !)

Udvariasságuk ellenére sok banki alkalmazott élt át súlyos traumát a támadások során - emlékeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A karlsruhei rendőrség az utolsó, pénteki rablás után is közleményben vonta kétségbe a támadók "udvariasságát", hiszen a rablók súlyosan megsebesítettek egy az útjukba kerülő fiatal rendőrnőt. Bár a rendőr sérülései valószínűleg nem lesznek maradandók, a rablók utolsó akciója valószínűleg megtöri a róluk kialakult romantikus mítoszt: "Becenevük semmiképpen sem indokolt, hisz az elkövetők sosem hagytak kétséget afelől, hogy fegyvereiket szükség esetén használnák" - idézte a rendőrséget a The Local című angol nyelvű német lap.

A karácsonyi csúcs lett a vesztük

A rutinos bankrablók múlt pénteki akciója azért fulladt kudarcba, mert nem vették észre, hogy érkezésükkor az egyik banki alkalmazott megnyomott egy rendőrségre bekötött, hang nélküli riasztót - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A páros a szokásos menetrend szerint pakoltatta ki a széfet, de menekülés közben már az ajtóban várta őket egy kiérkező rendőrautó.

A páros a Süddeutsche Zeitung szerint meglehetősen rosszul választott helyet és időt a rabláshoz, a Karlsruhe központjában lévő bankfiók körül ugyanis hatalmas nyüzsgés volt a karácsonyi vásárok miatt, és a fiókban még zárás előtt is több ügyfél tartózkodott. A bank ráadásul mindössze 2 percre van a helyi rendőrőrstől, így a riasztás után a járőrök azonnal a helyszínre értek.

Forrás: AFP
Zsákban vitték el őket az utolsó bankrablásról

A rendőrség szerint a lövöldözést a rablók kezdték, akik menekülni próbáltak, de azonnal tüzet nyitottak, amint a rendőrök megpróbálták igazoltatni őket. Ekkor sérült meg az egyik 28 éves rendőrnő, a másik viszont rögtön mellkason lőtte a bankrabló férfit. Az nem egyértelmű, hogy a rablópáros végül kinek a lövéseitől halt meg, a rendőrség szerint ugyanis a nőt a szájában érte halálos lövés, így elképzelhető, hogy öngyilkos lett. A nő azonnal, a férfi a mentő kiérkezése után nem sokkal halt meg. A hatóságok szerint hatalmas csoda, hogy a zsúfolt utcán rajtuk kívül senki nem sérült meg, hiszen több célt tévesztett lövés egy közeli villlamosmegálló plexiüvegébe is becsapódott.