Indul a nagy erdőirtással járó orosz útépítés

Vágólapra másolva!
A heves tiltakozások ellenére elindítja az orosz kormány annak az autópályának az építését, amely több száz hektárnyi eddig érintetlen erdőterület kiirtásával jár - írja a BBC. A kormány azt ígéri, hogy kárpótlást fognak nyújtani az okozott károkért.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány kedden bejelentette, hogy folytatják annak az autópályának az építését, amely a Moszkvához közeli Himki erdőn keresztül fog áthaladni. A projektet Dmitrij Medvegyev elnök függesztette fel még a nyáron, miután tiltakozások kezdődtek az építkezés ellen, amely a bírálók szerint súlyos veszélyt jelent az eddig érintetlen erdős területre.

Az autópálya Moszkvát és Szentpétervárt fogja összekötni, és a kormány tervei szerint 2014-re készül el. A tiltakozók szerint az utat más vonalon, az erdő érintése nélkül is meg lehetne építeni. Becslések szerint mintegy száz hektárnyi erdőt fognak kivágni a projekt miatt, amely azért is nagy érdeklődést váltott ki, mert támadás ért több olyan újságírót, akik beszámoltak a tiltakozásokról.

Az építkezés folytatását bejelentő Szergej Ivanov kormányfőhelyettes azt mondta, hogy a döntésnél minden tényezőt figyelembe vettek. Hozzátette azt is, hogy közel négymilliárd rubel értékben (mintegy 2,8 milliárd forint) fognak kárpótlást biztosítani az okozott természeti károkért.