Bizalmatlansági indítvány a cseh a kormány ellen

Vágólapra másolva!
Egy korrupciós ügy miatt a cseh kormány lemondását követelik az ellenzéki szociáldemokraták. A párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kabinet ellen, amelyről kedden fog szavazni a parlament alsóháza.
Vágólapra másolva!

A jobbközép cseh kormány lemondását követelik a cseh szociáldemokraták egy korrupciós ügy miatt. A párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kabinet ellen, amelyről kedden szavaz a parlament alsóháza.

A botrány egyik főszereplője a környezetvédelmi miniszter. Pavel Drobil felajánlotta, hogy távozik tisztségéből. Állítása szerint személyesen nem követett el semmit, de elismeri, hogy néhány munkatársát rosszul választotta meg, ezért pedig vállalja a felelősséget. Az ellenzék főleg amiatt van felháborodva, hogy Petr Necas miniszterelnök hetek óta tudott egy, a reális árnál drágább állami megrendelésről és mégsem lépett. A szociáldemokrata párt ügyvezető elnöke szerint lehet, hogy a kormányfő tudtával történt a tranzakció. Bohuslav Sobotka szerint az egész kormánynak távoznia kell az ügy miatt.

Kedden, a bizalmi szavazáson, a kabinet megbuktatásához a 200 tagú képviselőház 101 tagjának kell támogatnia a bizalmatlansági indítványt. A két ellenzéki pártnak összesen 82 képviselője van az alsóházban, ezért kétséges, hogy eredményes lesz-e a voksolás.