Összecsaptak az elefántcsontparti elnök hívei a katonasággal

Vágólapra másolva!
Több ember meghalt az elefántcsontparti Abidjan városában, amikor csütörtökön összecsapott egymással az újonnan megválasztott elnök híveinek egy csoportja a katonasággal. Alassane Ouattara követői az állami televíziót próbálták meg elfoglalni, ám a hadsereg éles lőszerrel visszaverte őket.
Vágólapra másolva!

Véres összecsapások voltak Elefántcsontpart legnagyobb városában, Abidjanban csütörtökön. A megválasztott elnök, Alassane Ouattara hívei megpróbálták elfoglalni az állami televíziót, de a kormány katonái visszaverték őket. A harcban több ember meghalt, a különböző források 9-11 áldozatról tudnak. Nemcsak a televíziónál, hanem Abidjan több pontján is tüntetések voltak. A város főbb útkereszteződéseit katonák tartják ellenőrzésük alatt. Guillaume Soro miniszterelnök kijelentette, pénteken ismét megpróbálják elfoglalni az állami televíziót.

Összecsapások voltak az ország középső részén, Tiebissou településnél is, ahol a 2002-2003-as polgárháború után elfogadott demarkációs vonal húzódik. Innen északra Ouattara katonái, délre pedig a kormány erői ellenőrzik az országot. Elemzők szerint a két fél készenlétben áll, és nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy kiújuljanak a harcok.

A nyugat-afrikai országban a novemberi elnökválasztást az ellenzéki vezető, Alassane Ouattara nyerte meg a legfontosabb nemzetközi szervezetek szerint. A legyőzött Laurent Gbagbo azonban nem adja át a hatalmat, ráadásul a fegyveres erők is hűek hozzá.

Az összecsapások előtt Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze kijelentette, hogy eljárást kezdeményez bárki ellen, aki felelős lehet az emberéleteket követelő erőszakért. Az Európai Parlament csütörtökön felszólította Catherine Ashtont, az EU fő diplomatáját, hogy tegyen újabb lépéseket Ouattara támogatására.