Sérti a sajtó-szabadságot a magyar médiatörvény az EBESZ szerint

Vágólapra másolva!
A jelenlegi formájában, az elektronikus, a nyomtatott és az online média egységes szabályozásával sérti az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-normáit a parlament előtt lévő médiatörvény - írja csütörtökön nyilvánosságra hozott negyedéves jelentésében az EBESZ sajtószabadság-képviselője.
Vágólapra másolva!

"Ha a jelenlegi formájában fogadják el, akkor a törvény egységes elvek szerint szabályoz majd minden médiatípust, az elektronikus, a nyomtatott és az online médiát, ami ellentétes az EBESZ sajtószabadság-normáival" - írta egyebek mellett Dunja Mijatovic az Állandó Tanács elé terjesztett jelentésében. Az EBESZ tisztségviselőjének irodája jelenleg vizsgálja a törvényjavaslatot.

Dunja Mijatovic értékelése szerint a törvényjavaslat "példa nélküli hatalmat ad a tartalomszabályozás terén" a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMMH), egyéb korlátozások mellett azzal, hogy minden médiatípusnak regisztráltatnia kell magát az NMMH-nál, és a törvénysértés nagyon magas bírsággal sújtható. A képviselő a javaslatban szereplő központi fogalmak sürgős tisztázását javasolja.

Dunja Mijatovic arra is kitér a jelentésben, hogy a közszolgálati médiumok élére a kormányzó Fidesz által támogatott jelölteket választották meg. Ez pedig szerinte kérdéseket ébreszt a közszolgálati média függetlenségével kapcsolatban.

A sajtószabadság-képviselő beszámolt arról is, hogy szeptemberben Martonyi Jánosnak küldött levelében kérte a nyáron beterjesztett médiatörvény-javaslatok módosítását. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy a törvények célja a szólásszabadság erősítése. Október 21-én Mijatovic ismét kérte a javaslat számos elemének átgondolását, majd a parlament november 2-án kisebb módosításokkal elfogadta a törvényt.
Az EBESZ sajtószabadság-képviselője az Állandó Tanács elé beterjesztett jelentéseiben rendszeresen beszámol tevékenységéről. Jelentésében felsorolja, hogy mely tagállamok esetén milyen lépéseket tett, milyen állásfoglalásokat, jelentéseket adott ki és az érintett tagállamok milyen választ adtak ezekre.

A jelentés itt olvasható: http://www.osce.org/documents/html/pdftohtml/48218_en.pdf.html)