Könyörtelen választ ígért Észak-Korea egy déli hadgyakorlatra

Vágólapra másolva!
Észak-Korea szombaton "határozott és könyörtelen" választ helyezett kilátásba Dél-Korea ellen, ha Szöul végrehajtja tervezett hadgyakorlatát egy vitatott hovatartozású szigetnél. Phenjan szerint "katasztrófához" vezet, ha déli szomszédja megtartja az éleslövészetet a Jonpjong-szigetnél.
Vágólapra másolva!

A tervezett hadgyakorlat megtartásával lehetetlenné válna megakadályozni, hogy katasztrofális helyzet alakuljon ki a Koreai-félszigeten - közölte az észak-koreai külügyminisztérium. Mint fogalmaztak, az észak-koreai hadsereg "határozott és könyörtelen büntetéssel" fog válaszolni, ha a dél-koreai hadsereg végrehajtja a következő napokra tervezett éleslövészetet.

Oroszország kérte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartson rendkívüli ülést a feszült koreai helyzet miatt - közölték szombaton New Yorkban szolgáló diplomaták. Egyelőre nincs döntés az ülésről - mondták amerikai források.

A dél-koreai hadsereg eredetileg december 18. és 21. között tervezte végrehajtani az egynapos hadgyakorlatot. Szombaton azonban dél-koreai tisztségviselők bejelentették, hogy a rossz időjárás miatt csak hétfőn vagy kedden lesz a gyakorlat. A szöuli védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a halasztást nem diplomáciai, vagy más külső nyomás hatására tették.

Korábban Kína és Oroszország is felszólította Szöult, hogy ne tartsák meg az éleslövészetet. Washington szerint azonban Dél-Koreának joga van megtartani a gyakorlatot. Az amerikai külügyi szóvivő közölte, bíznak abban, hogy Szöul "nagyon óvatosan kezeli az ügyet".

A négynapos észak-koreai látogatáson lévő Bill Richardson közben "robbanásveszélyesként" jellemezte a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet. Az amerikai Új-Mexikó állam kormányzója, egykori ENSZ-nagykövet reményét fejezte ki, hogy sikerülni fog lenyugtatni a kedélyeket, és mindkét Korea visszafogja majd magát. A politikus vasárnap tart megbeszéléseket egy magas rangú észak-koreai tábornokkal.

November 23-án az észak-koreai hadsereg tüzérségi támadást intézett a Jongpjong-sziget ellen, ahol négy dél-koreai halt meg. Phenjan egy dél-koreai hadgyakorlatra válaszolt a támadással.