Az exit poll szerint Lukasenko nyerte a fehérorosz elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Óriási fölénnyel, már az első fordulóban Alekszandr Lukasenko nyerte a fehérorosz elnökválasztást az exit poll felmérések szerint. Az Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenko immár 16 éve irányítja az egykori szovjet köztársaságot. Az ellenzék hívei Minszk központjában tüntettek, és összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. Egy elnökjelölt is súlyosan megsérült.
Vágólapra másolva!

Az exit poll felmérések szerint papírforma eredmény született a fehéroroszországi elnökválasztáson, amelyet - immár negyedszer - a hivatalban lévő államfő, Alekszandr Lukasenko már az első fordulóban megnyert. A bírálói átal "Európa utolsó diktátorának" nevezett Lukasenko, aki már 16 éve áll az egykori szovjet köztársaság élén, állami televízió által nyilvánosságra hozott exit poll eredmények szerint a szavazatok 72,2 százalékát kapta.

Lukasenko ellen az erősen megosztott ellenzék kilenc jelölttet állított. A közülük legjobban teljesítő két jelöltre a szavazatok 6,1 százalékát adták le. A részvételi arány magasabb volt mint 75 százalék. Az eredmény nem okoz nagy meglepetést Fehéroroszországban, ahol még nem tartottak olyan voksolást, amelyet a nemzetközi megfigyelők tisztességesnek tartottak volna. Az ellenzék már a választás megkezdése előtt csalást emlegetett, és estére tömegtüntetésre hívták támogatóikat.

A központi választási bizottság közlése szerint mindenhol bezártak a szavazókörök, a választás érvényes volt. A nap folyamán mindössze 17 panasz érkezett a főügyészségre, ebből is csak négyet vizsgálnak ki, a többit elutasították. Az első hivatalos részeredményeket közép-európai idő szerint 23 órakor hozzák nyilvánosságra.

Az urnazárások után Minszk központjában több ezer ellenzéki tüntető jelent meg - közölte az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. Pár órával korábban a fehérorosz rendőrség egy nagyjából kétszáz fős ellenzéki csoportot oszlatott fel hanggránátokkal és gumibotokkal. Az oszlatás alatt mégsérült az ellenzék egyik elnökjelöltje is, Uladzimir Neklaevet koponya- és agysérüléssel szállították kórházba.

Neklaev és egy másik elnökjelölt, Andrej Szannyikov híveikkel együtt a belvárosban lévő Oktyabrszkaja térre igyekeztek, hogy ott felállítsák a hangerősítő berendezéseket az estére meghirdetett ellenzéki tüntetéshez - közölte Neklaev sajtótitkára, aki szerint útközben támadták meg őket lesben álló kommandósok. Szannyikovnak nem esett baja az összetűzésben.

A rendőri akció ellenére legalább tízezer ember gyűlt össze Minszk központjában, hogy a választási eredmény ellen tiltakozzon. A tüntetők a hagyományos, fehér-piros-fehér belorusz zászlókat lengettek (1995 óta egy másik, piros-zöld zászló a hivatalos) és azt kiabálták: "Szabadság!", illetve "Le a gulággal!" A tüntetők megpróbálták megrohanni a kormány épületét, amelynek betörték az ablakait, de a rendőrség visszaszorította őket.

Ezután a rohamrendőrök nekirontottak a tüntetőknek, és ütlegelni kezdték őket. A tiltakozók közül aki tudott, hanyatt-homlok elmenekült, de több száz demonstrálót őrizetbe vettek - jelentették tudósítók a helyszínről. A Reuters tudósítója több tüntetőt látott a földre esni, köztük egy idős nőt. A rohamrendőrök üldözni kezdték a menekülő embereket.