Rohamrendőrök az iráni utcákon

Vágólapra másolva!
Tüntetéstől tartva rohamrendőröket vezényelt az iráni utcákra a teheráni kormány, miután négyszeresére emelték a benzin árát, és az energia, az élelmiszer és a víz is jelentősen drágult.
Vágólapra másolva!

Jelentősen emelkedett a benzin, az energia, az élelmiszer és a víz ára vasárnap Iránban. Tüntetésektől tartva a kormány rohamrendőröket vezényelt Teherán főbb csomópontjaira és benzinkútjaihoz. Az árak az iráni elnök szubvenciós reformpolitikája miatt szöktek a magasba.

Teherán azt állítja, hogy évi mintegy 100 milliárd dollárt költ szubvenciókra, bár szakértők szerint ez az összeg csak 30 milliárd körül van. Az új adagolási rendszer szerint a havi 60 literes benzinkvótát az autós literenként 40 dollárcentért veheti meg az eddig 10 cent helyett, a kvótán felüli mennyiség literje pedig mostantól 70 cent az eddigi 40 helyett.

Az áram, a víz és a gáz díja háromszorosára-ötszörösére nő, a fogyasztástól függő skálarendszer szerint. "Akik kevesebbet fogyaszt, kevesebbet fizet" - mondta egy kormányzati illetékes. "Hogy boldogok-e az emberek? Hát persze, az iráni nép mindig örül a magas áraknak" - mondta egy teheráni benzinkút alkalmazottja, felhúzott szemöldökkel jelezve a szavaiban rejlő szarkazmust.