Összeomlott a londoni Heathrow forgalma, bezár a brüsszeli reptér

havazás, hidegfront, káosz az európai reptereken, Heathrow, London
Vágólapra másolva!
Sok utas töltötte az elmúlt éjszakát európai nagyvárosok repülőterein a rendkívüli havazás miatt. Főként a párizsi és a londoni légikikötőkben kényszerültek az emberek hosszú várakozásra. Hétfőre szinte teljesen összeomlott a londoni Heathrow forgalma a pályák és a guruló utak jegesedése miatt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt éjszakát is több ezer ember töltötte az európai nagyvárosok repülőterein. Frankfurtban, Brüsszelben, Amszterdamban, Párizsban és Londonban sok utasnak már az előző éjszaka is a reptéren kellett aludnia az erős havazás miatt. Ezeken a repülőtereken kempingágyakat állítottak fel, illetve matracokat és takarókat osztottak szét a várakozó utasoknak. A frankfurti repülőtéren már bohócok próbálják oldalni az utasok feszültségét.

Összeomlott a Heathrow forgalma

Hétfőre szinte teljesen összeomlott a londoni Heathrow forgalma a pályák és a guruló utak jegesedése miatt. A legnagyobb brit reptéren több ezren várakoztak. A légikikötőt üzemeltető cég felajánlotta az utasoknak, hogy akik nem akarnak tovább várni, ingyen visszautazhatnak Londonba a Heathrow-expresszel, amely a repülőtér és a londoni belváros között közlekedik. A reptér a jelenlegi helyzet szerint szerda reggelig csak korlátozott üzemmódban tud működni. A Heathrow-n karácsony előtt általában napi 180 ezer utas fordul meg, a korlátozás miatt pedig valószínűleg naponta átlagosan 120 ezren nem jutnak el nagy-britanniai, illetve külföldi úticéljukra. A légikikötő igazgatósága szerint további késések és járattörlések várhatók a karácsony utáni időszakban is.

A Londont Brüsszellel és Párizzsal összekötő Eurostar szuperexpresszek menetrendjét is erősen korlátozni kellett. A londoni St. Pancras pályaudvaron hétfő estére kritikussá vált a helyzet. Átlagosan öt órát kellett várni az utasoknak, mire a jegykezelő pultokhoz értek. Az Eurostar közölte, hogy december 24-éig felfüggesztette a menetjegyek értékesítését.

A világ legforgalmasabb légikikötőjének számító londoni Heathrow-n még a következő napokban is késésekkel és járattörlésekkel kell számolni, de a párizsi reptereken már hétfőn újraindult a forgalom, és rendeződni látszik a helyzet. A hétvégi nyugat-európai hókáoszról itt olvashat bővebben.