Kaczynski szerint nem a testvére nyugszik a krakkói sírban

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy nem az áprilisban légibalesetben elhunyt lengyel elnök, Lech Kaczynski nyugszik a krakkói királyi várban. Az elhunyt ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski szerint a temetés előtt nem ismerte fel fivére holttestét, és egy egyenruhát is látott a koporsóban.
Vágólapra másolva!

Jaroslaw Kaczynski, az április 10-i repülőszerencsétlenségben elhunyt lengyel államfő, Lech Kaczynski ikertestvére kételkedik abban, hogy fivére maradványait temették el a krakkói királyi várban, a Wawelben. "Nagyon erős okom van azt hinni, hogy nem minden maradvány, amit megmutattak nekem, a testvéremé, aki nagyon hiányzik nekem" - mondta hétfőn a politikus, a konzervatív ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.

Kaczynski azt mondta: a szmolenszki légibaleset helyszínén még felismerte fivére holttestét, de a temetéskor már teljesen felismerhetetlen volt a tetem, és egy olyan ember földi maradványai voltak a koporsóban, aki egyáltalán nem hasonlított testvérére. Ráadásul a koporsóban egy tábornoki egyenruha volt a holttest mellett, holott a néhai államfő soha nem volt tábornok, és nem viselt tábornoki vállapot - mondta Jaroslaw Kaczynski.

A baleset körülményeit vizsgáló lengyel katonai ügyészség korábban cáfolta, hogy Lech Kaczynski holtteste mellett katonai egyenruha lett volna. Az ügyészség szerint semmi kétség nem férhet hozzá, hogy az államfőt egyértelműen azonosították, a Wawel-székesegyház kriptájában pedig az ő és felesége, Maria földi maradványai nyugszanak. Krzysztof Kwiatkowski igazságügy-miniszter is kijelentette, hogy az azonosítás az előírásoknak megfelelően történt.

A lengyel államfőt és feleségét szállító kormánygép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében. A balesetben életét vesztette az elnöki házaspár és további 94 személy, köztük számos lengyel politikai, katonai, gazdasági, egyházi vezető. Egyes áldozatok hozzátartozói aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy esetleg nem szeretteik maradványait kapták meg az orosz hatóságoktól, ezért exhumálás követelését fontolgatják. Jaroslaw Kaczynski közölte, hogy sem ő, sem fivére lánya nem döntött még arról, hogy követeljenek-e kihantolást.